MENIU

Bisturiul care detectează cancerul şi înlătură celulele tumorale, inventat de germani

Foto: Alamy

Germanii au inventat un bisturiu de înaltă tehnologie care poate detecta prezenţa celulelor maligne în timpul unei operaţii.

Invenţia revoluţionară detectează prezenţa celulelor canceroase printr-un aşa numit fum chirurgical, un gaz creat când chirurgii folosesc instrumente fierbinţi pentru a tăia sau cauteriza.

Feedbackul instantaneu înseamnă că doctorii pot fi siguri că au îndepărtat toate celulele canceroase.

Chirurgia este o parte vitală a celor mai multe tratamente canceroase. Dar pentru chirurgi este extrem de greu să fie siguri că au îndepărtat toată tumoarea.

În acest moment, ei folosesc scanări ale tumorii pentru a-şi da seama înainte de operaţie ce trebuie să îndepărteze. În cele mai multe cazuri, taie câţiva centimetri în plus din ţesutul înconjurător pentru a fi siguri.

Ultima invenţie, realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania. Au luat un bisturiu electric, care produce fum când taie prin ţesut, şi l-au legat de un instrument denumit spectometru de masă, un instrument folosit în laborator pentru analiză chimică. Poate identifica mii de tipuri de molecule prin analiza densităţii lor şi încărcăturii electrice.

Echipa germană a descoperit că prin tragerea fumului chirurgical în spectometrul de masă pot avea afla imediat dacă ţesutul tăiat e canceros sau nu.

Până acum, noul bisturiu a fost testat doar pe animale, însă va fi încercat şi pe oameni în luna noiembrie.