MENIU

BCE ar putea coborî moderat dobânda cheie la reuniunea din mai

Foto: lemonde.fr

Banca Centrală Europeană (BCE) va coborî probabil în 7 mai dobânda cheie şi ar putea anunţa măsuri mai puţin convenţionale de relaxare a politicii monetare, a declarat Guy Quaden, membru al consiliului de guvernare BCE.

"La acea dată o nouă reducere a dobânzii cheie nu este exclusă. Va fi probabil moderată, însă va duce nivelul dobânzii la un nou minim istoric", a spus Quaden. "Vom discuta de asemenea şi vom decide probabil asupra altor măsuri nonconvenţionale", a mai spus Quaden, fără să precizeze care ar putea fi aceste măsuri. Economiştii speculează că BCE ar putea să cumpere obligaţiuni de la bănci şi de la companii.

BCE a coborât dobânda cheie cu 3 puncte procentuale din luna octombrie, la 1,25%, iar pieţele estimează o nouă coborâre de 0,25 puncte pe 7 mai.

Cu privire la estimările pieţei, se consideră că BCE ar putea stabili pragul minim al dobânzii de refinanţare la 1%, Quaden a spus că se va hotărî asupra altor decizii de politică monetară după 7 mai, pe baza datelor şi nu pe bază de principii.
Mai multe articole despre:
dobândă scădere reuniune BCE cheie