MENIU

Băsescu spune că ar da doi ani din următorul său mandat pentru revizuirea Constituţiei

Foto: RTV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la GDS, că ar da doi ani din următorul său mandat dacă până la viitoarele alegeri legislative, în 2012, se va revizui Constituţia, apreciind că trebuie ca scrutinele prezidenţiale şi parlamentare să aibă loc în acelaşi timp.

Preşedintele a arătat că "este clar" că trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu prezidenţialele, pentru a nu aglomera şi mai mult agenda electorală şi aşa încărcată odată cu apariţia unui nou scrutin- cel pentru Parlamentul European-, subliniind că şi campaniile pentru prezidenţiale sunt făcute tot de partide.

"Suntem într-un fals total, pentru că alegerile prezidenţiale le duc tot partidele. Candidatul la preşedinţie nu poate umbla aşa năuc prin ţară, cu traista în băţ şi să spună "Alegeţi-mă!". Se pune în funcţiune maşinăria gigantică a partidelor, este clar că cine a gândit că dacă vor fi prezidenţialele separat partidele vor sta cuminţi şi îşi vor vedea de guvernare, însăşi Constituţia ne duce la situaţia în care preşedintele desemnează premierul, şi atunci partidele se angajează cu toată forţa lor în susţinerea candidatului, deci este o experienţă proastă", a subliniat Băsescu, arătând că la revizuirea Constituţiei trebuie aduse mandatele parlamentarilor şi preşedintelui la acelaşi nivel - ori ambele la cinci ani, ori la patru.

Şeful statului a afirmat, râzând, că ar renunţa la doi ani din viitorul său mandat, astfel încât în 2012 să se desfăşoare şi alegeri legislative, şi prezidenţiale, în cazul în care până în acel moment se revizuieşte textul fundamental. Băsescu a explicat că nu o dezbatere este momentul în care se stabileşte modalitatea de sincronizare a celor două scrutinuri.

"Modalitatea nu o putem stabili aici, dar este posibil. Eu cred că implică o revizuire rapăidă de Constituţie. Atenţie, că se poate prelungi mandatul Parlamentului în situaţii excepţionale. Se pot găsi formule să nu încălcăm Constituţia, dar noua Constituţie trebuie adoptată cu ocazia unor alegeri, undeva în acest interval, până expiră mandatul Parlamentului actual. Este cumva în contratimp", a adăugat şeful statului.

Şeful statului a mai arătat că cel mai corect este "să ieşim de două demagogii"- aceea că preşedintele nu-şi mai cunoaşte partidul după ce se instalează la Cotroceni, şi aceea că preşedintele este neutru politic. "Una este că aceea că, frate, după ce preşedintele ajunge preşedinte, să nu-şi mai cunoască partidul din care a plecat. E una dim marile demagogii. Preşedintele va face efortul, pentru că e preşedintele tuturor românilor, va face efortul să fie echilibrat, dar nu poţi să-i ceri să uite de partidul care te-a susţinut, în care ai prieteni, ai amici. Pe unii i-ai cununat, pe alţii i-ai năşit. Nu este posibil, este neomenesc. Să-i ceri neutralitate, de acord, dar să-i ceri să uite partidul, să fie un nou-născut, nu se poate", a explicat şeful statului.

În ce priveşte neutralitatea politică, Traian Băsescu a subliniat că niciun preşedinte al României de după Revoluţie nu a fost neutru politic.