MENIU

Băsescu spune că a greşit când a declarat că va dizolva Parlamentul pe 7 decembrie

Foto: NewsIn
Preşedintele spune că a fost o eroare de exprimare

La nici o zi după ce vorbea despre dizolvarea Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu recunoaşte că a greşit. A fost o eroare... de exprimare, a declarat sâmbătă şeful statului, într-o emisiune televizată.

"După validarea preşedintelui, va putea dizolva Parlamentul dacă se menţine criza politică", a spus Băsescu.

Şeful statului a amintit că procedura dizolvării Parlamentului este prevăzută de Constituţie, dar că este o măsură extremă care se aplică atunci când există blocaj politic, considerând însă că, în cazul în care nu poate fi numit un nou Guvern, dizolvarea nu e de natură să adâncească criza politică, ci să vină cu o soluţie. "Atunci când partidele nu mai reuşesc să găsească o soluţie, se apelează la electorat - el dă soluţia şi spune: cine câştigă alegerile, acela trebuie să dea soluţii", a spus preşedintele.

Preşedintele spune că a fost o eroare de exprimare

Traian Băsescu a spus că a fost "o eroare de exprimare, în primul rând": "n-am spus nici 5, nici 3 decembrie, nici 4 decembrie, nici 6, am spus 7, adică o dată de după alegeri". 

Întrebat dacă declaraţia sa că va numi un premier politic dacă Lucian Croitoru nu trece de Parlament nu îi diminuează şansele premierului desemnat, Băsescu a spus că nu a făcut decât să tragă un avertisment.

"Nu. De ce? Eu am dat un avertisment, practic. Am spus, transparent, ce urmează. Nu vreau ca politicenii şi românii să spună: preşedintele nu ne-a prevenit. În mod deosebit, pe politicieni. Nu mă joc şi nu voi face compromisuri constituţionale în ultimele luni ale mandatului meu", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că soluţia pentru ieşirea din această criză politică este instalarea Guvernului Croitoru. "Am căutat printre personalităţile care se puteau aşeza în fruntea guvernului un om care să nu fie ataşat niciunui partid politic şi în acelaşi timp, am căutat o soluţie care să satisfacă una din exigenţele opoziţiei, care spunea: "vrem cabinet de independenţi, de tehnicieni". N-am numit un prim-ministru de la partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, care e PD-L-ul, refuzând propunerea PD-L-ului. Deci, eu am făcut un compromis. Ei nu înţeleg compromisul, ei înţeleg ori tot, ori nimic", a spus Băsescu.

Nu pot accepta ca decizia privind  noul premier să fie luată de un fost securist, a spus şeful statului

Traian Băsescu a reluat acuzaţiile la adresa PSD, PNL şi UDMR, care s-au înţeles la sediul firmei lui Dan Voiculescu să-l susţină pe Klaus Johannis." Nu pot accepta ca decizii de asemenea dimensiuni, de asemenea magnitudine, să se ia într-o firmă privată, cu un fost securist în capul mesei, cu un fost turnător la Securitate - da? -, cu Felix, în capul mesei şi să se stabilească: ne trebuie o perdea în faţă, căutăm o figură luminoasă, ca cea a primarului Johannis, iar în spate ne aşezăm noi, cu toate năravurile noastre. Nicăieri în Constituţie, partidele nu sunt chemate să se pronunţe asupra primului ministru desemnat, ci preşedintele este chemat să facă acest lucru, iar Parlamentul aprobă decizia preşedintelui sau nu. Ea nu se aprobă nici la Grivco, nici în biroul preşedintelui Senatului", a spus Băsescu.

Băsescu spune că are "un sentiment de frustrare" pentru că îşi încheie mandatul în an de criză economică

Întrebat de ce vrea să candideze din nou, şeful statului a spus că este nemulţumit pentru că nu şi-a atins toate obiectivele primului mandat şi că vrea să le ducă până la capăt. Traian Băsescu a dat ca prim-exemplu reforma clasei politice, un prim pas fiind făcut prin introducerea votului uninominal, chiar dacă nu a fost promovată procedura pe care şi-a dorit-o, dar nu s-a ajuns la reforma constituţională. Şeful statului a spus că unul dintre obiectivele sale este Parlamentul unicameral.

"Îmi închei mandatul într-un an de criză. Sigur că mi-ar fi plăcut să nu-mi termin mandatul într-un an de criză economică. Chiar am un sentiment de frustrare", a spus Băsescu, considerând că "este parcă nedrept" să-şi încheie mandatul într-un an "de puternică recesiune".

Traian Băsescu a spus că încă nu are un program de campanie şi slogan, dar că l-ar folosi pe acelaşi din 2004. "Le doresc românilor să trăiască bine", a spus Băsescu.

Citeşte şi Băsescu spune că poate dizolva Parlamentul imediat după turul al doilea al prezidenţialelor