MENIU

Băsescu: Proiectul Nabucco va avea gaz

Foto: financiarul.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vara de la Tuşnad, că proiectul Nabucco va fi funcţional şi că România a sprijinit întotdeauna acest proiect.

"Noi am rămas consecvenţi acestui program. Proiectul Nabucco va avea gaz. Uniunea Europeană a vorbit despre faptul că este foarte importantă aprovizionarea Europei cu energie. A fost o perioada când România a fost singura care susţinea proiectul Nabucco", a spus Băsescu.

Oficiali din Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria au semnat luni, 13 iulie, la Ankara, un acord prin care şi-au demonstrat  susţinerea politică pentru acest proiect şi făcând astfel primii paşi concreţi pentru realizarea conductei de 3.300 de metri. Potrivit unor analişti, citaţi de cotidianul Today's Zaman, Nabucco ar putea aduce Turciei noi oportunităţi şi i-ar îmbunătăţi statutul de punte între Est şi Vest. Nabucco urmează să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaz natural anual, iar finalizarea proiectului este preconizată pentru 2014, la un cost de 11 miliarde de dolari.

Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră. Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia South Stream, între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi, de curând, Turcia.

Prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov a declarat într-o conferinţă la Munchen, că are îndoieli în ceea ce priveşte capacitatea constructorilor Nabucco de a găsi surse de gaz pentru conductă şi că acest proiect se bazează numai pe "vise deşarte".

În plus, oficialul rus a mai spus că Nabucco nu este privit ca un concurent al South Stream de către Moscova, întrucât Europa va continua să îşi satisfacă nevoia aprovizionării cu gaz din Rusia. Pe de altă parte, analiştii arată că Rusia, chiar dacă la nivel declarativ susţine că nu are nicio problemă cu realizarea Nabucco, nu este tocmai mulţumită de recentele evoluţii, temându-se că dominanţa sa asupra pieţei europene s-ar putea contracta.

La rândul său, şi Ambasada Rusă la Bucureşti a avut o reacţie în acest sens, arătând, printr-un comunicat de presă, că proiectul Nabucco nu este fezabil, pentru că problema garantării resurselor rămâne neclară, în timp ce proiectul South Stream este mult mai aproape de realizare.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Nabucco South Stream