MENIU

Băsescu: Preşedintele consideră corectă soluţia unui nou guvern după alegeri

Foto: presidency.ro
Traian Băsescu a spus că s-a despins şi o variantă "invocată de toate partidele", aceea de a amâna desemnarea unui premier până după alegerile prezidenţiale.
Traian Băsescu a spus că s-a despins şi o variantă "invocată de toate partidele", aceea de a amâna desemnarea unui premier până după alegerile prezidenţiale

Amânarea formării unui guvern până după alegeri este o varinată neutră care nu avantajează niciun candidat la preşedinţie. A fost unul dintre mesajele pe care şeful statului le-a trasmis partidelor invitate vineri la o nouă rundă de negocieri.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în debutul întâlnirii cu partidele, că s-au desprins mai multe opţiuni ale acestora, cum ar fi menţinerea poziţiei PSD-PNL-UDMR de desemnare a lui Klaus Johannis sau propunerea PD-L de a i se încredinţa mandatul de premier. 

Băsescu a spus apoi că "au apărut nuanţe" pentru un Guvern de uniune naţională cu Johannis premier sau un Guvern de tehnocraţi.

"În acelaşi timp au apărut nuanţe faţă de data trecută - eu fac o sinteză şi dacă este nevoie să nominalizez fiecare partid în parte - au apărut nuanţe care au o variantă de Guvern de uniune naţională condus de domnnul Johannis, este o altă variantă de guvern de tehnocraţi, care a fost exprimată de partide ca alternativă la un Guvern Johannis", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a spus că s-a desprins şi o variantă "invocată de toate partidele", aceea de a amâna desemnarea unui premier până după alegerile prezidenţiale. Băsescu a început să spună că a analizat şi această variantă, dar că nu poate fi de acord cu ea, şi  în acel moment a cerut ca ziariştii să fie scoşi din sală. Declaraţia lui privind această ultimă variantă care s-ar fi desprins din consultările de joi a atras reacţia prim-vicepreşedintelui PNL, Ludovic Orban, care a spus că această opţiune nu a fost invocată.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus reprezentanţilor partidelor politice, la începutul consultărilor de la Cotroceni, că România are o problemă care ţine de finanţarea externă.

Băsescu le-a spus partidelor că doreşte să discute cu acestea despre situaţia politică, dar să le prezinte şi "o informare legată de ceea ce misiunea Uniunii Europene, Fond şi Bancă Mondială au constatat cu ocazia evaluării pentru tranşa următoare".

La finalul discuţiilor, Băsescu a mai declarat pe subiectul situaţiei economice că "avem o problemă care ţine de finanţarea externă a României", moment în care s-a întrebat dacă mai este cazul ca presa să rămână în sală.

Anterior întâlnirii cu partidele, Băsescu s-a întâlnit cu delegaţia FMI. Potrivit unor surse citate de NewsIn, tranşa a treia din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi amânată, după ce guvernul nu a reuşit să aprobe legile cerute în acord până la termenele asumate, o decizie urmând a fi luată după o nouă misiune de evaluare în ianuarie.

Preşedintele Băsescu a discutat vineri cu liderii partidelor, minorităţilor şi parlamentarilor independenţi pentru a le prezenta concluziile consultărilor de joi seara pentru desemnarea unui nou premier.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, cel al PNL, Crin Antonescu, şi al UDMR, Marko Bela, nu au participat la consultările convocate de preşedintele Traian Băsescu, având activităţi în teritoriu.

Astfel, din delegaţia PSD+PC au făcut parte Dan Nica, Cristian Diaconescu şi Sergiu Andon. De la PNL au venit Ludovic Orban, Radu Stroe şiu Rareş Mănescu.

UDMR a fost reprezentată de foştii secretari de stat Asztalos Csaba şi Demeter Andras.

Traian Băsescu a declarat joi că doreşte un guvern de dreapta alături de liberali, dacă aceştia renunţă la ideea de a desemna un premier. Acesta ar urmă să le aparţine pedeliştilor.