MENIU

Băsescu: Pacea în Orientul Mijlociu este esenţială pentru securitatea României

foto: NewsIN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la plecarea în Israel, că principalele subiecte pe care le va aborda cu oficialii israelieni vizează raporturile comerciale şi accelerarea procesului de pace în Orientul Mijlociu, care este esenţial pentru România, aflată la două ore de zbor distanţă.

"În mod categoric, pentru România pacea în Orientul Mijlociu este esenţială şi pentru propria ei securitate naţională: zborul până în Orientul Mijlociu este de numai două ore, cel cu avionul", a subliniat Băsescu înaintea plecării în vizita de stat în Israel. Şeful statului a precizat că vizita sa de acum vine după o serie de întâlniri "cu toţi liderii statelor din regiune", enumerând între acestea Egiptul, Siria, Liban, Iordania, Autoritatea Palestiniană, dar şi întâlnirea de la Bucureşti cu preşedintele Curţii Constituţionale a Iranului.

"Toate aceste întâlniri ne-au permis analize ale realităţilor din Orientul Mijlociu, cu fiecare şef de stat şi mi se pare că în momentul de faţă vizita este extrem de oportună, iar noi suntem bine informaţi cu privire la punctele de vedere ale statelor din regiune legate de soluţiile pentru accelerarea procesului de pace în Orientul Mijlociu", a afirmat Băsescu. Totodată, el a punctat că "vizita se desfăşoară din punctul nostru de vedere într-un context important", Israelul fiind cel mai important partener comercial al României în Orientul Mijlociu.

"Dincolo de motivele de securitate, pentru noi pacea în Orientul Mijlociu este extrem de importantă, având în vedere numărul mare de români care trăiesc în Israel şi familiile lor, legătura pe care o avem cu românii de acolo, de asemenea numărul mare români care trăiesc în ţările arabe din Orientului Mijlociu, fie că vorbim de Siria, de Iordania, de Liban, chiar şi Egipt", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a enumerat şi întâlnirile pe care le va avea în Israel."În cadrul vizitei, voi avea întâlniri cu preşedintele Shimon Perez, cu primul-ministru Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe şi viceprim-ministru al guvernului israelian, domnul Lieberman, cu preşedintele Knesset-ului, cu domnul Rivlin, precum şi cu şeful opoziţiei, domnul (doamna,n.r.) Livni, preşedintele Partidului Kadima", a spus Băsescu. Preşedintele a mai anunţat că se va întâlni cu reprezentaţii mediului de afaceri şi ai comunităţii româneşti, vizitând de asemenea Yad Vashem, memorialul martirilor şi eroilor Holocaustului, dar şi "aşezământul Bisericii Ortodoxe Române de la Lăcaşul Sfânt, de la Locurile Sfinte. Voi vizita Biserica Mormântului Sfânt". 

Vizita în Israel intervine în condiţiile în care România şi-a declarat disponibilitatea de a ajuta la procesul de pace din Orientul Mijlociu şi după vizita din aprilie a regelui Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Mai multe articole despre:
Israel Traian Băsescu vizită pace Orientul Mijlociu