MENIU

Băsescu: Majoritatea care-l susţine pe Johannis a dorit un premier care să anuleze referendumul

Foto: Newsin

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Brăila că majoritatea parlamentară care îl susţine pe Klaus Johannis a vrut să-l facă pe şeful statului să accepte un prim-ministru căruia partidele să-i ceară să anuleze referendumul.

Şeful statului a apreciat că majoritatea pusă la cale de Dan Voiculescu, Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc au făcut un joc dărâmând Guvernul Boc şi refuzând instalarea unui nou Guvern, dorind ca, pe fondul presiunii publice, să-l determine pe preşedinte să accepte un premier controlat de această majoritate căruia să-i ceară să anuleze referendumul pentru parlament unicameral, cu mai puţini aleşi. "Iaca n-a mers", a spus Băsescu, aclamat de publicul adunat la mitingul electoral de la Brăila.

Băsescu a arătat că el a venit totuşi în întâmpinarea acestei majorităţi, propunând în primă instanţă un premier independent, pe care majoritatea l-a refuzat, deoarece îşi dorea un singur nume, pe Klaus Johannis. "Nu au vrut să facă cealaltă jumătate de drum, ei aveau un interes anume în persoana lui Johannis. Nu doreau un independent", a spus Băsescu, arătând că la votul pentru Guvernul Croitoru majoritatea a invocat că doreşte un premier care să fie un gospodar.

"Acum aşteptăm să vedem dacă acceptă un bun gospodar. Aş vrea, ar trebui să-l accepte, pentru că România are nevoie de un Guvern, dar mă tem că vor rămâne agăţaţi tot de ceea ce şi-au dorit. Ne trebuie un prim ministru în spatele căruia să poată ori să emită un act normativ urgent de suspendare a referendumului sau de anulare a lui, ori să poată să-şi continue privatizările", le-a explicat Băsescu celor peste 1000 de simpatizanţi PD-L.

Şeful statului a arătat că el crede că această majoritate va deconta la alegerile din 22 noiembrie acele trei Guverne pe care le-au doborât. "Nimic nu justifică în perioadă de criză să trânteşti două Guverne şi să refuzi să instalezi pe cel de-al treilea. Asta ne arată cât de puternice sunt interesele oamenilor care s-au constituit în acest grup", a apreciat Băsescu.

Şeful statului a asigurat că niciodată în mandatul său de preşedinte nu va desemna un premier asupra căruia s-au înţeles Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie şi Geoană şi care este susţinut de Patriciu şi de Vântu. Băsescu a avertizat că "foamea" acestor oameni de a controla acţiunile guvernului nu vine din dorinţa de a face bine ţării, ci pentru a relua privatizările strategice, Sorin Ovidiu Vântu dorindu-şi Poşta Română, Dan Voiculescu exploatările de sare, iar Dinu Patriciu vrea să scape de dosarul penal pentru care Tăriceanu a intervenit prin deja faimosul bileţel.

Băsescu a subliniat că această majoritate şi-a făcut o socoteală greşită crezând că va putea pune presiune pe preşedinte pentru a impune un premier, exprimându-şi convingerea că toate aceste demersuri vor fi decontate la prezidenţiale.

Şeful statului a participat miercuri alături de soţia sa la un miting electoral organizat în Sala Tineretului din Brăila, alături de şeful statului fiind prezent ministrul interimar al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi mai mulţi lideri locali. În sala în care s-a desfăşurat mitingul electoral, pereţii erau tapiţaţi cu noi afişe electorale ale preşedintelui. În loc de sloganul "Băsescu pentru România" fiind tipărit simplu mesajul "Preşedintele".