MENIU

Băsescu: Mă interesează un premier liber, nu unul marionetă

<descriere>

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la radioul public, că nu este genul de om care \"să rămână îngheţat într-un proiect gen PD-L\", precizând că nu are \"cerbicia politrucului\" şi că nu exclude varianta desemnării premierului dintr-un alt partid decât formaţiunea democrat-liberală.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că Johannis poate fi \"indiscutabil\" o soluţie de premier, în ipoteza în care va câştiga al doilea mandat de preşedinte şi ar trebui să desemneze un prim-ministru.

\"Aşa cum am spus şi ieri, nu exclud varianta Johannis. Dacă privesc pe palierul politic, privirile mele sunt orientate către un eventual premier în care să am certitudinea că nu este sub controlul rechinilor, al lui Vanghelie sau a lui Hrebenciuc. Poate fi orice, tehnocrat sau politician. Pe mine mă interesează un premier liber, nu marionetă, neşantajabil şi fără obligaţii. Un prim-ministru care să guverneze pentru români, şi nu un prim-ministru care să facă favoruri lui Voiculescu, Vîntu, Patriciu şi să se lase controlat de Hrebenciuc sau de Vanghelie. Din acest punct de vedere şi Johannis ar trebui să-mi dea seriose garanţii\", a declarat Traian Băsescu, la Radio România Actualităţi.

Şeful statului a precizat că mai ştie oameni care nu pot fi controlaţi şi că o decizie clară în privinţa premierului o va lua \"în consens cu partidele\".

Traian Băsescu a declarat anterior pentru Realitatea FM , că pentru funcţia de premier, primarul Sibiului, Klaus Johannis poate fi o soluţie.

Băsescu a subliniat la postul public de radio că nu este genul de om care să stea îngheţat într-un proiect \"de gen PD-L\".

\"Eu sunt acela care l-a numit pe Răzvan Ungureanu la SIE, eu sunt acela care l-a desemnat pe Maior, de la PSD, eu sunt acela care l-a desemnat pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, ministru liberal. Nu am un complex din a căuta oamenii valoroşi, oriunde s-ar afla ei. Nu am cerbicia politrucului\", a susţinut Traian Băsescu, subliniind că în mod categoric nu exclude varianta desemnării unui prim-ministru care să nu provină din PD-L.

\"Categoric nu exclud o astfel de variantă. Cum n-am exclus-o nici când l-am desemnat pe Lucian Croitoru, un tehnocrat. Nu am această absurditate de a merge pe o singură variantă politică\", a spus Traian Băsescu, arătând că nu a avut alternative în ultimele luni, dat fiind că Mircea Geoană a dorit să lase România fără Guvern pentru a câştiga alegerile. \"La mine va fi maximă flexibilitate, cu condiţia să fie un Guvern care să guverneze pentru români, nu pentru interese de grup\", a spus preşedintele.

Băsescu s-a arătat sceptic în privinţa majorităţii largi care îl susţine pe Klaus Johannis pentru funcţia de premier şi pe Mircea Geoană pentru Preşedinţie. \"Nu este adevărată susţinerea atât de largă pe care o afirmă, de la minorităţi am primit eu semnale că nu e adevărat\", a exemplificat Băsescu.