MENIU

Băsescu: În România nu există o politică de discriminare a romilor

foto: NewsIN

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seara, la Sinaia, la Festivalul Romani Kultura, că în România nu există o politică de discriminare a romilor.

Şeful statului a făcut această declaraţie după ce a fost întrebat cum comentează incidentul de concertul Madonnei, când artista a fost huiduită după ce a spus că a aflat că romii din Estul Europei sunt discrminaţi. Preşedintele a admis, însă, că există unele probleme, dând drept exemplu cazurile de conflicte dintre romi şi comunităţile de maghiari sau români din diferite zone.

Preşedintele a sosit la Sinaia la volanul Loganului său împreună cu soţia sa, Maria. El s-a plimbat în Parcul Dimitrie Ghica printre tarabele meşteşugarilor veniţi la manifestare de unde a cumpărat un medalion, a vorbit cu oamenii şi şi-a făcut fotografii cu ei. De la o vânzătoare, preşedintele a primit un vechi bănuţ de argint.

Preşedintele a avut şi o scurtă întâlnire cu reprezentanţii romilor aflaţi la festival, cărora le-a spus că romii ar trebui să-şi trimită copiii la şcoală, afirmând că acesta este o şansă pentru ei. După această întâlnire şeful statului s-a retras la o terasă împreună cu soţia sa şi cu primarul Sinaiei, Vlad Oprea, plecând însă după aproximativ un sfert de oră.

Festivalul Romani Kultura se desfăşoară la Sinaia, Parcul "Dimitrie Ghica", timp de trei zile. Festivalul este organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor (CNCR) - Romano Kher şi Primaria Sinaia. În cele trei zile, de vineri până duminică seara, vor fi prezentate publicului costume tradiţionale, dansuri ţigăneşti, concerte susţinute de Viorica şi Ioniţă din Clejani şi taraful "Grigoraş Dinicu, vor fi proiectate filme cu tematică romă, expoziţii de fotografie, sculptură şi pictură. De asemenea, se va amenaja un cort tradiţional, unde va fi reconstituită viaţa în şatră.

Pentru organizarea festivalului Ministerul Culturii a alocat 20.000 de euro. 

Mai multe articole despre:
discriminare Traian Băsescu romi