MENIU

Băsescu dă asigurări că Nabucco se va regăsi în documentul final al summitului UE

Foto: ruvr.ru

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări joi la Bruxelles, înainte de întâlnirea cu ceilalţi participanţi la summitul european de primăvară, că proiectul Nabucco, destinat să reducă dependenţa energetică de Rusia, se va regăsi nominalizat în documentul final al Consiliului European.

"Vă asigur că Nabucco va fi în documentul final", a spus preşedintele român.

"România nu blochează şi nu va bloca niciodată deciziile UE, dar are argumente ca Nabucco să fie în documentul final", a adăugat Traian Băsescu.

Liderii europeni au început joi la Bruxelles, în jurul orei 16.30  un summit consacrat eforturilor de relansare economică în condiţiile crizei şi pentru pregătirea summitului G20 de la Londra.

Ei vor încerca, printre altele, să obţină un compromis asupra unui proiect de investiţii european în infrastructuri - energie şi internet - de cinci miliarde de euro, pentru a ajuta la susţinerea activităţii. Comisia Europeană încearcă fără succes, din decembrie, să impună această idee, una dintre puţinele contribuţii a bugetului UE la relansarea economică.

România a blocat luni consensul la discuţiile din cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE care urmau să adopte proiectul de concluzii al summitului european de primăvară. Motivul a fost că în document, la capitolul energetic, nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, formula "pachetul Nabucco" fiind înlocuită cu sintagma "coridoare energetice sudice".

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a explicat că România nu poate accepta adoptarea pachetului de proiecte energetice fără proiectul Nabucco, adăugând că dialogul va continua până la summitul de joi, poziţia Bucureştiului fiind susţinută de mai multe ţări, între care Austria, Polonia şi Slovacia.

"Nu este vorba de o blocare, dialogul va continua, atât în structurile europene cât şi în plan bilateral", a spus ministrul Diaconescu. "Nu înţelegem cărui interes politic îi serveşte modul cum este menţionat Nabucco în acest dosar", a adăugat şeful diplomaţiei române.