MENIU

Băsescu către Geoană: Îl vreau pe Marian Sârbu ministru

Marian Sârbu, pesedistul pe care Băsescu îl vrea în guvern

Liderul PSD a pledat în debutul discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu pentru un guvern condus de liberalul Antonescu şi din care să facă parte toate partidele pentru o perioadă de timp. Preşedintele i-a spus că va opta pentru un guvern sigur.

\"În acest moment trebuie să evităm o formulă care să evite fractura din societate. Trebuie să găsim formula optimă care să lupte împotriva crizei, o majoritate cât mai amplă. Trebuie să facem un efort sincer de reconciliere naţională. Depinde şi de dumneavoastră, depinde şi de noi. Propunerea pe care o facem este un guvern cu o amplă majoritate, domnul Antonescu ar fi un premier foarte bun, întregul spectru politic să fie reprezentat în guvern chiar pentru o perioadă limitată de timp. Cred că cea mai proastă formulă ar fi aceea unui guvern cu infirmă majoritate, constituită din tot soiul de trădări. Ziua a doua, acel guvern ar trebui să se confrunte cu criza pe care o cunoaştem. O formulă cu premier PD-L este exclusă din punctul nostru de vedere”, a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană.

„Şi eu mi-aş dori o formulă cât mai largă. Pentru că un guvern va trece.  Există însă o problemă consistentă de încredere. Una în care un prim-ministru desemnat a considerat după doi ani că e bine să rămâi singur la guvernare, alta în care din motive electorale a plecat de la guvernare”, a spus Băsescu care a spus că va opta pentru un guvern sigur. „Voi merge pe o formulă să stabilizez securitatea de guvernare. Un guvern sigur. Experienţa m-a învăţat că vorbele de la început de guvernare se uită. Mi-aş dori mult ca Marian Sârbu să fie ministrul Muncii în viitorul guvern. Şi partidul dacă va aproba, îl voi susţine. La fel cum l-am girat pe Cioloş, Maior, Ungureanu. Mizaţi pe faptul că primul meu obiectiv este să contribui la construirea unui guvern sigur”, a spus preşedintele.

Liderul PSD şi şeful statului s-au şi contrat puţin în debutul dialogului. „Evident că vorba de un moment complicat pentru ţară şi această campanie prezidenţială care a părut aspră şi lasă urme”, a spus Geoană. „Mie nu mi s-a părut aspră, au fost puţine întâlniri”, i-a replicat ironic, Băsescu.

Geoană i-a sugerat lui Băsescu că dorita revizuire a Constituţiei va fi destul de dificilă fără sprijinul unei majorităţi. „Aţi avut un cuvânt cheie care lipseşte masiv în ţară: încredere. Cred că dacă securizarea unui guvern înseamnă să reprezentaţi interesele PD-L şi al doilea mandat va fi pierdut. Pentru revizuirea Constituţiei este nevoie de o ampla majoritate. Nu poţi să faci reforma administraţiei cu un singur partid cocoţat la putere.”

Preşedintele le-a oferit un răgaz de două zile pesediştilor pentru a se gândi la participarea într-un guvern de uniune naţională. A anunţat însă că joi la ora 10,00, va desemna premierul.

Mai multe articole despre:
guvern Mircea Geoană PSD Traian Băsescu Cotroceni PD-L