MENIU

Barroso cere Ucrainei să evite întârzieri în plata gazului rusesc

Foto: news.xinhuanet.com

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut liderului ucrainean Viktor Iuşcenko să evite orice întârzieri în plata gazului rusesc.

Avertismentul lui Barroso, care vizează evitarea unei noi crize a gazului între Rusia şi Ucraina, după cea din ianuarie 2009, intervine a doua zi după ce şeful companiei ucrainene Naftogaz a declarat că aceasta se confruntă cu dificultăţi financiare.

Barroso este îngrijorat că programul FMI pentru a ajuta financiar fosta republică sovietică este posibil să nu poată fi pus în practică, ceea ce va submina stabilitatea economică a ţării.

Compania ucraineană de hidrocarburi Naftogaz a recunoscut miercuri că întâmpină dificultăţi în a plăti livrările de gaz rusesc în luna octombrie, ceea ce alimentează temerile privind un nou conflict energetic între cele două ţări. "Situaţia financiară dificilă din Ucraina şi datoria în creştere a consumatorilor naţionali complică acumularea de către Naftogaz a fondurilor pentru a plăti în totalitate şi în suficient timp gazul importat în octombrie", a anunţat societatea într-un comunicat, fără a face alte precizări.