MENIU

Barack Obama a ajuns marţi seară în Marea Britanie

Foto: RTV

Preşedintele Barack Obama şi soţia sa Michelle au ajuns marţi seară pe pământ european pentru primul turneu pe Bătrânul continent de la instalarea la Casa Albă. Aeronava prezidenţială Air Force One a aterizat pe aeroportul Stansted, în apropiere de capitala britanică. Cuplul prezidenţial a zăbovit numai câteva clipe pe pistă înainte de a se îmbarca într-un elicopter cu destinaţia: reşedinţa ambasadorului american la Londra.

Barack Obama a venit în Europa pentru primul său test politic de la preluarea mandatului în fruntea Statelor Unite. Anul trecut, în campania electorală i-a convins pe europeni de detaşarea lui faţă de fosta administraţie Bush.

Iar cu deciziile luate după învestitură speră să se fi impus ca lider al primei puteri mondiale. Obama aşteaptă, în schimb, sprijin în câteva din campaniile americane. El a reuşit deja să şocheze prin aspectul financiar al acestui turneu ale cărui costuri depăşesc 20 de milioane de euro.

Între timp la Londra, oraşul gazdă al summitului G20 din 2 aprilie la care va participa şi preşedintele american, autorităţile fac ultimele pregătiri. O serie de marşuri sunt aşteptate să aibă loc zilele acestea în capitala britanică.

Dacă centrul de conferinţe al summitului G20 este relativ uşor de păzit, poliţia este preocupată de securitatea altor instituţii vizate de protestele activiştilor. Autorităţile au investit circa 10 milioane de dolari în măsuri de securitate pentru a asigura protecţia şefilor de stat şi de guvern precum şi buna desfăşurare a summitului G20.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie summit conferinţe Barack Obama gazdă