MENIU

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. Modele de subiecte la Limba română la Bacalaureat 2015

<p>Elevii atrag atenţia: "Judeţele care alocă bani educaţiei au o rată de promovare mai mare"</p>
<p><strong>Bacalaureat 2015 Modele Subiecte la Limba Rom&acirc;nă</strong></p>
<p><strong>Bacalaureat 2015 Modele Subiecte la Limba Rom&acirc;nă</strong></p>
<p><strong>Bacalaureat 2015 Modele Subiecte la Limba Rom&acirc;nă</strong></p>
<p><strong>Bacalaureat 2015 Modele Subiecte la Limba Rom&acirc;nă</strong></p>

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. Emoții mari pentru absolvenții de liceu. Luni, 29 iunie, ei susțin proba scrisă la Limba şi Literatura Română, în cadrul examenului de Bacalaureat 2015. Realitatea.net vă oferă subiectele baremul și rezolvările la scurt timp după examen. În final, pe 7 iulie, tot aici veți găsi rezultatele din București și toate județele. 

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. De luni, absolvenţii de liceu încep probele scrise ale Bacalaureatului. Pe lângă emoţii, trebuie să facă faţă şi schimbării regulilor chiar în timpul jocului - este vorba despre corectarea lucrărilor în alt județ. 

Luni, 29 iunie, elevii de clasa a XII-a susţin proba scrisă la Limba şi Literatura Română, în cadrul examenului de Bacalaureat 2015. Examenul de BAC continuă marţi, 30 iunie, cu proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă, iar pe 1 iulie are loc proba obligatorie a profilului. Pe 3 iulie, absolvenţii de liceu vor susţine proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor la BAC 2015 va avea loc pe 7 iulie (până la ora 12:00). REALITATEA.NET vă oferă, în timp real, toate informaţiile despre subiectele, baremul de corectare şi rezultatele de la BACALAUREAT 2015.

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română: Descarcă de la finalul articolului modele de subiecte la Limba Română

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. Un număr de 168.945 de candidați s-au înscris în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut (161.682 de elevi), informează Ministerul Educației.

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, dintre aceștia 143.949 de candidați (76,89%) provin din promoția curentă, iar 24.996 de candidați (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, candidații înscriși pentru a participa la această sesiune a Bacalaureatului sunt distribuiți astfel: 163.462 — zi, 2.943 — seral și 2.540 — frecvență redusă.

Prima sesiune din acest an a examenului național de Bacalaureat a început luni, 8 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Proba s- a desfășurat pe durata a trei zile (8-10 iunie). În intervalul 10-12 iunie a avut loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), iar în perioada 15-19 iunie se va desfășura evaluarea competențelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale s-a încheiat cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C), programată în perioada 22 și 26 iunie.

Subiecte Bacalaureat 2015 Română: Ce trebuie să știi

Candidații vor primi trei subiecte, notate fiecare cu câte 30 de puncte. Examenul va începe la ora 9.00 şi ţine trei ore. Candidaţii sunt aşteptaţi să intre în săli cel târziu până la ora 08.30, atunci când se va face şi tragerea la sorţi a variantelor de subiecte.

SUBIECTUL I are ca suport un text literar studiat la prima vedere, aparținând genului liric, epic sau dramatic. Itemii folosiți sunt semiobiectivi, de tip întrebare structurată.

SUBIECTUL II presupune redactarea unui text de tip argumentativ, pornind de la ideile sugerate de un text de tip aforistic/critic.

SUBIECTUL III vizează aspecte de analiză tematică, structurală si stilistică a operelor studiate ce aparțin autorilor canonici/speciilor literare/tipurilor de texte menționate în programa de examen si constă în elaborarea unui eseu structurat.
Această probă are durata de 180 de minute, adică trei ore.

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română: Ce se notează la proba de la limba română

Prin susținerea probei la această disciplină, candidații trebuie să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât si în ciclul superior al liceului (clasele a IX-a - a XII-a), prin raportare la conținuturile parcurse, în conformitate cu programa de examen:
1. Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare
2. Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităților de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare
3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare. La acest punct se urmărește identificarea si explicarea relațiilor dintre opere literare si contextul cultural în care au apărut acestea; argumentarea în scris și oral a unor opinii în diverse situații de comunicare; argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere.
Elevii trebuie să știe ce anume se notează la proba de la limba română
Potrivit Ministerului Educației, prin susținerea probei la această disciplină, candidații trebuie să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât si în ciclul superior al liceului (clasele a IX-a - a XII-a), prin raportare la conținuturile parcurse, în conformitate cu programa de examen:
1. Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare
2. Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităților de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare
3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare. La acest punct se urmărește identificarea si explicarea relațiilor dintre opere literare si contextul cultural în care au apărut acestea; argumentarea în scris și oral a unor opinii în diverse situații de comunicare; argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere.

În intervalul 15 - 19 iunie s-a desfăşurat proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul primei sesiuni a examenului naţional de Bacalaureat 2015 (proba D).

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, această probă a fost susţinută de 128.875 de candidaţi dintr-un total de 132.166 candidaţi înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

Din totalul absolvenţilor evaluaţi (128.873), 32.663 (25,36%) de candidaţi au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 38.585 (29,94%) - certificatul de utilizator avansat, 41.175 (31,95%) - certificatul de utilizator mediu şi 15.721 (12,19%) - certitficatul de utilizator începător. 729 (0,56%) de candidaţi nu au primit calificativ, iar 3.291 nu s-au prezentat.

Sesiunea iunie-iulie 2015 continuă în această săptămână (22-26 iunie) cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română (proba E)a).

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, marţi, că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie, din 2015.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat, luni, după ce reprezentanţii Ministerului Educaţiei au propus ca lucrările de la examenul de bacalaureat să fie corectate în alte judeţe, că susţine această propunere.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă că susţine propunerea conducerii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de schimbare a modalităţii de corectare a lucrărilor de la examenul de bacalaureat.

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română - Calendarul examenelor

25 - 29 mai: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen

8 - 10 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10-12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15–19 iunie: Evaluarea competenţelor digitale – proba D

22-26 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie: Limba şi literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie: Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie: 2015 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

8-9 iulie: Rezolvarea contestaţiilor

10 iulie: Afişarea rezultatelor finale

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. În ceea ce priveşte desfăşurarea examenului de maturitate, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis că o parte dintre camerele video de la BAC-ul din această vară vor înregistra şi audio.

„5% dintre camerele video de la BAC-ul de anul acesta va înregistra şi audio. Există recomandarea Ministerului de a implementa şi sisteme audio. Mi se pare relevantă pregătirea elevilor, nu supravegherea”, a spus acesta.

Metodologia de organizare a Bac-ului prevede că se interzice candidaţilor să intre în sala cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Bacalaureat 2015 Subiecte la Limba Română. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.