MENIU

Aviatorii ar putea primi pensii de 30.000 de lei

Foto: planespotting.eu
Berceanu e decis să taie pensiile de 30.000 ale aviatorilor

Pensie de până la 30.000 de lei, atât pot primi piloţii, însoţitorii de bord, instructorii sau sportivii din aviaţia civilă. La 50 de ani se pot retrage şi primesc de la stat 80% din media veniturilor încasate în ultimele trei luni de activitate. Ministrul Transporturilor e decis să taie însă aceste pensii.

"E un lucru de o mare nesimţire. În ultimele trei luni şi-au realizat venituri ieşite din comun, adică ar fi trebuit să zboare de la 5 dimineaţa la 12 noaptea, ceea ce este imposibil. Aşa piloţii au ajuns să aibă salarii lunare de 400 de milioane de lei, iar pensiile, ca urmare, de 30.000 de lei", a declarat Radu Berceanu.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii, în luna martie, erau înregistraţi 1.082 de pensionari din rândul personalului navigant. Cele mai mari pensii ajung şi la peste 31.000 de lei.

Constantin Voicu, directorul general de la Aeroclub şi alţi şase angajaţi au aprobat acest sistem de plată, motiv pentru care au fost daţi afară, a mai spus Berceanu.

Voicu a primit decizia de pensionare în februarie. Acesta recunoaşte că face parte din categoria pensionarilor de lux, cu peste 20.000 de lei pensie, însă susţine că nu a falsificat niciun raport de activitate.

Autorităţile vor schimba modul de calcul al pensiilor pentru aviatori. Perioada de monitorizare a veniturilor va fi prelungită de la trei luni la trei ani.

Mai multe articole despre:
Radu Berceanu pensii aviaţie piloţi aviatori