MENIU

Averile candidaţilor: Geoană n-are casă, Antonescu s-a îmbogăţit din nuntă, Cernea nu are nimic

Foto: NewsIN

Intraţi în cursa pentru Cotroceni, „outsiderii” Manole, Iane, Rotaru, Potârcă nu o duc nici ei grozav cu banii, dar se descurcă. În schimb, candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, e antimaterialistul perfect: nu are nimic-nimic. „Greii” Băsescu, Antonescu, Oprescu şi Geoană sunt cam la acelaşi nivel, Becali e cel mai bogat dintre prezidenţiabili.

În urmă cu trei ani, Gigi Becali scria cu majuscule la finalul declaraţiei de avere depusă pentru candidatura la Parlamentul European: „Estimez valoarea averii mele la 3 miliarde de euro”. Era apogeul exploziei imobiliare în România, iar metrul pătrat în Pipera era aur curat. Patronul Stelei deţinea atunci circa 470 de hectare de teren în zone în care preţurile variau de la câteva sute la câteva mii de euro. 51 de hectare erau situate numai în Bucureşti, 100 în Piteşti. O vilă în Pipera şi un Palat în Aleea Alexandru. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Doar că piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar averea acestuia s-a topit. La 800 de milioane, spune acum Becali. La 200 de milioane apreciază topul Forbes.

În cea mai recentă dintre declaraţiile sale de avere, Becali aminteşte de vânzarea de anul trecut a unui teren către McDonald's, dar uită de propria-i casă din Pipera. Adică de o vilă de 1000 de metri pătraţi cu o curte de 25 de ori mai mare. Faţă de toamna lui 2008, Becali mai adaugă un BMW pe lângă maşinile Maybach, Mercedes şi  Audi pe care le avea. Doar automobile nemţeşti! În premieră, în declaraţiile milionarului apar şi nişte bani în bancă: 3.000.000 de euro pe care îi are la Raiffeisen şi nişte acţiuni la o societate imobiliară, European Imobiliar Developers.

Şocantă este însă scăderea valorii acţiunilor la SC Arcom SA. de la aproximativ 200.000.000 de lei (48.000.000 de euro) în 2008, la 1,8 milioane lei acum. De mai bine de 200 de ori mai puţin. La fel de impresionantă este şi valoarea împrumutului pe care i l-a acordat unei persoane, Gheorghe Goga: de la 800.000 de euro la 8.000.000 de euro. Apare şi un datornic nou: Constantin Aurelian, cu un milion de euro

Băsescu: două terenuri şi o casă

Preşedintele Traian Băsescu nu este nici el un om sărac. Traian Băsescu are depozite la patru bănci în valoare de 84.902 dolari, 459.554 de lei şi 26.819 euro, un apartament şi două terenuri în Bucureşti, bijuterii, ceasuri şi obiecte de artă în valoare de 72.000 de euro. Singurul venit al familiei Băsescu este indemnizaţia de preşedinte al României, la care se adaugă alte sume din diurne etc.

Geoană, candidatul fără casă

Candidatul PSD Mircea Geoană o duce şi el destul de bine. Ce-i drept nu sufficient de bine se pare ca să-şi fi luat o casă, şeful Senatului fiind în ultimii ani un abonat al caselor de protocol, chiar şi când nu mai era demnitar. Geoană are conturi şi în România şi în America, în valoare de 158.257 de lei, 196.224 de dolari şi 469 de euro. El mai deţine şi un teren în comuna Corbeanca, un apartament primit moştenire de soţia sa în Bucureşti, obiecte de artă şi bijuterii în valoare de 11.500 de euro. Mihaela Geoană are acţiuni în valoare de  3.599 lei la firma de arhitectură Top Cont SRL şi la Banca Ţiriac.

Nunta l-a făcut bogat pe Antonescu

Căsătoria recentă cu europarlamentara Adina Vălean pare să-l fi transformat pe preşedintele PNL Crin Antonescu dintr-un om sărac şi cinstit – după cum vroiau să-l branduiască consultanţii politici preluând modelul Iliescu – într-un om destul de bogat. Pe lângă apartamentul pe care îl avea în Bucureşti, Antonescu deţine acum alături de soţia sa, un teren intravilan şi o casă în judeţul Prahova, plus un autoturism Dacia din 2004. Numărul de conturi şi sumele au crescut şi ele simţitor: de la trei la nouă: circa 200.000 de euro, 15.000 de dolari şi 16.000 de lei. La toate acestea se adaugă şi indemnizaţiile de la Parlamentul European şi Parlamentul României ale celor doi demnitari.

Oprescu, datornic şi creditor în acelaşi timp


Primarul Capitalei, Sorin Oprescu are două terenuri, la Ciolpani şi la Predeal, un apartament şi o casă în Bucureşti şi un autoturism BMW. Situaţia bancară a lui Sorin Oprescu este un pic încâlcită, el este debitor şi creditor în acelaşi timp. Oprescu a acordat un împrumut în nume personal de 623.113 lei firmei Medical Prestige, la care este şi acţionar şi are şi o datorie de 100.000 de euro către Pârjol Todder.

Scaunul de europarlamentar l-a salvat financiar pe Vadim Tudor

Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor pare să nu o ducă foarte grozav din punct de vedere al averii. Ce-i drept, a şi avut o primă jumătate de an mai dificilă. În toamna anului trecut a ratat parlamentarele cu tot cu partid, iar asta a însemnat bani mai puţin pentru partid – adică pierderea subvenţiei de la stat şi a indemnizaţiei de senator. În iunie, soarele a răsărit din nou pe strada sa. A intrat în Parlamentul European, şi chiar dacă a omis să treacă asta în declaraţia depusă la Biroul Electoral Central, ar fi urmat să încaseze circa 7.000 de euro pe lună, plus diurne pentru transport, cazare etc. Vadim Tudor mai deţine o casă de locuit în Bucureşti, o maşină Dacia Logan şi o colecţie de artă, bijuterii de „valoare inestimabilă”. Are 90.000 de lei împrumutaţi Editurii România Mare, fiind acţionar şi la Editura Speranţa.  

Udemeristul Kelemen Hunor poate candida cu success la titlul de cel mai sărac dintre candidaţi. Kelemen nu are proprietăţi imobiliare, în cont are 158.000 de lei şi este asociat la o firmă din Miercurea Ciuc. Trăieşte din indemnizaţia de deputat şi din banii pe care îi primeşte de la Uniune.

Eduard Manole revine în postura de candidat la preşedinţie. Dacă nu şi-l mai aminteşte nimeni, e explicabil: în urmă cu 9 ani a obţinut doar ceva mai mult de 100.000 de voturi, adică 1,19%. Manole este administrator unei firme Concept LTD, are trei apartamente în Bucureşti şi o casă în Pipera, la care se adaugă un teren în Capitală şi 200.000 de dolari în conturi.

Iane, dator vândut


Un alt candidat surpriză este Ovidiu Iane, din partea Partidului Ecologist Român. Devenit celebru pentru faptul că a fost cel care a pus în circulaţie celebrul armaghedon împotriva lui Adrian Năstase, Iane are 5 apartamente în Bucureşti, o casă în Prahova şi trei terenuri. Iane este şi motociclist: deţine o Yamaha din 2005, are în conturi sub 50.000 de euro, plasamente şi acţiuni la mai multe societăţi comerciale, dar este dator vândut: 2.000.000 de euro către BancPost.

Candidatul Partidului Alianţa Socialistă, Constantin Rotaru, are şi el trei terenuri agricole, trei apartamente şi venituri modeste de pe urma funcţiei de administrator la o societate comercială şi a unor acţiuni. Nicio maşină, nicio datorie.

Potîrcă, niciun venit

Ultimul, dar nu cel din urmă, independent prezidenţiabil, Constantin Potîrcă, nu are niciun venit. Cel puţin nu unul de care să-şi fi amintit în declaraţia de avere. De altfel, declaraţia sa de avere este, cu mici excepţii, neatinsă. Are doar un teren şi o casă în Tg.Jiu.  Are însă acţiuni la două societăţi, a căror valoare se apropie de un milion de lei.

Din ce trăieşte Remus Cernea?

Candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, nu are nimic. Doar o declaraţie de avere din care reiese că.... nu are avere deloc. Nicio casă, teren, maşină, niciun leu de nicăieri. Nicio datorie, niciun credit, nicio bijuterie, ceas mai valoros.

Află aici mai multe detalii despre candidaţii la şefia statului