MENIU

Avalanșă în Făgăraș. Mai multe persoane aflate pe munte, surprinse de zăpadă. Doi răniți

O avalanșă a avut loc în masivul Făgăraș, sâmbătă, și cel puțin două persoane au fost rănite, anunță Dispeceratul National Salvamont.

Cei doi turişti surprinşi sâmbătă de avalanşa din munţii Făgăraş sunt conştienţi şi au primit un prim-ajutor din partea medicului SMURD ajuns la locul accidentului cu elicopterul, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Sibiu, Ramona Nistor, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, fata are un traumatism la coloană şi julituri iar bărbatul se poate deplasa.

Turista rănită a fost deja transportată cu elicopterul SMURD de la locul avalanşei, din judeţul Argeş, până la baza muntelui Făgăraş, în localitatea Cârţişoara, din judeţul Sibiu. De aici, turista a fost preluată de un alt medic SMURD, care se află cu ea într-o ambulanţă dotată cu aparatură de terapie intensivă. Rănita va fi dusă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu.

Deocamdată nu se ştie dacă bărbatul rănit în avalanşă va fi transportat de pe munte tot cu elicopterul.

Avalanșa a surprins un grup de 15 persoane

”In urma cu cca o ora in masivul Fagaras zona Capra s-a produs o avalanse doua persoane dintr-un grup de cca 15 persoane fiind surprinse de alunecarea de zapada, suferind afectiuni medicale. Intervin salvamontistii din Sibiu si Arges si un elicopter SMURD pentru extragerea persoanelor accidentate. Salvamontistii au pregatita si o targa de transport pe zapada in situatia in care recuperarea si evacuarea celor doi nu se poate face cu elicopterul”, anunță, sâmbătă, în jurul orei 14.30, Dispeceratul National Salvamont, pe pagina de Facebook.

Avalanșa s-a produs în apropierea Refugiului Salvamont Argeș, la intrarea într-un tunel.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Realitatea TV la ora 15.00 că intervenția este în desfășurare.

”Sunt doi răniți și trei persoane care trebuie evacuate din zonă. Un elicopter SMURD dotat cu troliu de salvare pentru recuperarea răniților este pe drum. Persoanele sunt foarte conștiente. Unele prezintă leziuni care le împiedică să se deplaseze”, a spus Arafat. 

Salvamontiștii avertizează că temperaturile foarte ridicate de ieri si astazi favorizeaza producerea avalanselor in majoritatea masivelor din tara.

Mai multe articole despre:
Făgăraş avalanşă capră