MENIU

Autorităţile georgiene minimalizează amploarea ciocnirilor cu protestatarii de la Tbilisi

Foto: www.ruvr.ru

Autorităţile georgiene au minimalizat amploarea ciocnirilor dintre poliţie şi manifestanţi, descriindu-le drept "o mică încăierare" care nu s-a soldat cu niciun rănit grav.

"Manifestanţii blocau accesul în clădirea poliţiei", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Şota Utiaşvili. "Poliţia le-a spus să elibereze trecerea şi, când nu au acceptat, poliţia a intervenit şi a izbucnit o mică încăierare", a adăugat el, prevâcizând că circa 20 de manifestanţi au fost arestaţi.

Poliţia georgiană a dispersat violent mai multe zeci de manifestanţi ai opoziţiei, care se reuniseră în faţa unui centru de detenţie de la Tbilisi.  Incidentul pare să fi făcut mai mulţi răniţi în rândul opozanţilor, iar poliţia a confiscat aparate foto de la jurnaliştii prezenţi, pentru a-i împieduca să facă fotografii ale intervenţiei. Un fotograf a fost chiar bătut.

"Venisem pentru o reuniune paşnică, dar poliţia ne-a atacat imediat, lovind oamenii cu bastoane", a povestit unul din manifestanţi, Levan Sosselia. "Oamenii fugeau pentru a scăpa, dar poliţia i-a urmărit şi i-a bătut", a adăugat tânărul în vârstă de 22 de ani.

Şi un fotograf a văzut poliţişti şi persoane îmbrăcate în civil lovind manifestanţii.

La o oră după incident, mai multe sute de manifestanţi, printre care unii lideri ai opoziţie, se reuniseră în faţa centrului de detenţie, care a mai fost teatrul unor violenţe şi luna trecută.

Nino Bourdjandze, fost preşedinte al Parlamentului, trecută în opoziţie, a aprecizat că violenţele poliţiei reprezintă rezultatul tăcerii Occidentului faţă de politica represivă a preşedintelui Mihail Saakaşvili. "Nu a existat o reacţie adecvată după arestările ilegale ale manifestanţilor de opoziţie, iar acest lucru a încurajat autorităţile să acţioneze în consecinţă", a declarat ea.

Opoziţia georgiană manifestează din 9 aprilie pentru a obţine demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, acuzat de derivă autoritară şi pentru că nu a gestionat bine conflictul cu Rusia şi august 2008.
Mai multe articole despre:
ciocniri Tbilisi Mihail Saakaşvili