MENIU

Autorităţile belgiene au suspiciuni legate de eventuale acte de sabotaj la avioane

Foto: sbap.be

O serie de probleme, aparent minore, dar a căror origine ar putea fi criminală, au fost constatate la mai multe avioane întreţinute de societatea Sabena Technics, au anunţat marţi autorităţile belgiene, care au lansat o anchetă şi au avertizat companiile aeriene vizate, relatează AFP.

"La controalele interne de calitate desfăşurate (la Bruxelles - n.red.) de Sabena Technics, aplicând procedurile Direcţiei generale a transportului aerican (DGTA), au fost constatate vicii de întreţinere a avioanelor", a anunţat într-un comunicat secretarul de stat pentru transporturi, Etienne Schouppe. "Pentru că un act deliberat nu este exclus", li s-a cerut poliţiei şi Parchetului să lanseze o anchetă, a precizat oficialul, adăugând că "problemele au fost detectate la timp".

"Este vorba de probleme foarte vizibile şi care nu sunt critice", de exemplu secţionarea cablului interfonului de la bordul unui aparat, a spus şi directorul Sabena Technics, Willy Buysse. 

Într-un comunicat, societatea a făcut referire la "câteva anomalii tehnice minore la două avioane", care au fost constate recent, "în cadrul unor proceduri de control". "În niciun caz anomaliile nu ar fi putut pune în pericol securitatea avioanelor, pentru că nu afectează în niciun fel elementele critice", potrivit comunicatului societăţii cu sediul la Bruxelles.

DGTA a cerut Sabena Technics să ceară companiilor aeriene vizate să supună unei investigaţii tehnice suplimentare avioanele cărora le-au fost făcute lucrări de întreţine în ultima lună şi jumătate. 

De altfel, potrivit unui comunicat al secretarului de stat pentru transporturi au fost luate măsuri excepţionale privind toate aparatele întreţinute de Sabena Technics. 

Un lider sindical a anunţat că nu se va opune instalării unor camere de supraveghere în hangarele unde se desfăşoară lucrările de întreţinere, subliniind că "securitatea primează. 

Mai multe articole despre:
Belgia avion sabotaj