MENIU

Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie a lui Necolaiciuc

Foto: Romanialibera.ro
C. Predoiu: Procedurile de extrădare sunt destul de complicate

Autorităţile din SUA au emis, luni, un mandat intern de arestare în vederea extrădării, pe numele lui Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR.

Procurorul de caz din Statele Unite a informat Ministerul Justiţiei din România că un judecător american a emis, luni, un mandat intern de arestare în vederea extrădării, pentru Mihai Necolaiciuc.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a confirmat emiterea mandatului de arestare în vederea extrădării pentru cetăţeanul român Mihai Necolaiciuc, dar a atras atenţia că "paşii următori sunt supuşi, exclusiv, legii americane şi constau, în mod firesc, în punerea în executare a acestui mandat". 

În ceea ce priveşte dreptul lui Necolaiciuc de a contesta extrădarea, ministrul Justiţiei a declarat că, având în vedere garanţiile proceduale pe care le acordă dreptul american, "nu se poate pune la îndoială acest lucru", însă acest aspect "rămâne de lămurit cu colegii americani". Mai mult, ministrul a atras atenţia că procedura de extrădare este extrem de anevoioasă.

Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR, căutat prin Interpol din 2004 pentru delapidarea a peste 111 milioane de dolari, se află în custodia Serviciului American de Imigrări. El nu a apărut deocamdată în faţa unui judecător pentru a-şi susţine cazul.

Necolaiciuc a fost reţinut, pe 17 iunie, în Florida, pentru încălcarea legii imigraţiei.

Autorităţile de la Bucureşti au solicitat extrădarea sa, dar procedura americană este extrem de complicată şi necesită inclusiv acordul secretarului de stat, Hillary Clinton.

Mai multe articole despre:
fraudă CFR arestare Mihai Necolaiciuc