MENIU

Autoritatea de Sănătate Publică Constanţa cere sprijin primarilor pentru a adăposti oamenii străzii

Foto: walkinghome.ca

Autoritatea de Sănătate Publică Constanţa a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru a identifica spaţii ce pot fi transformate în adăposturi de noapte pentru cazurile sociale, după ce Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă, sesizând numărul mare de decese cauzate de hipotermie la Constanţa.

Directorul medical al Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, Tanţa Culeţu, a declarat, miercuri, că, până în prezent, pentru cel puţin cinci persoane fără adăpost, din diferite zone ale judeţului, medicii legişti au stabilit că hipotermia a fost cauza decesului.

Tanţa Culeţu a precizat că, în urma unei adrese primite de la Ministerul Sănătăţii în legătură cu numărul mare de decese cauzate de hipotermie înregistrate la Constanţa, a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru a identifica spaţiilor cu destinaţie de adăposturi de noapte pentru cazurile sociale. Conducerea AJSP Constanţa a mobilizat şi asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari comunitari care, în colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria, să identifice persoanele fără adăpost.
Directorul medical al ASP Constanţa a afirmat că persoanele care ajung la spital pentru îngrijiri medicale din cauza frigului sunt internate pentru câteva zile, dar nu pot fi cazate o perioadă îndelungată în spitale.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Constanţa, Liviu Tramudana, a declarat că nu ştie dacă se poate găsi o soluţie în acest sens, iar municipalitatea dispune doar de spaţii pentru copii.

La rândul său, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, Petre Dinică, a afirmat că instituţia nu dispune de spaţiu pentru a asigura un adăpost acestor persoane. El a precizat că există adăposturi pentru cazarea în regim de urgenţă a copiilor, unde însă nu pot fi ţinuţi şi adulţi, iar un alt loc nu este disponibil. Petre Dinică este de părere că autorităţile locale ar trebui să amenajeze o încăpere în incinta azilurilor de bătrâni, în lipsa altui spaţiu, unde oamenii străzii să fie ţinuţi temporar.