MENIU

Aurescu a insistat,în Canada, asupra egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii UE privind vizele

Bogdan Aurescu

Aurescu \"a insistat, în acest context, asupra importanţei asigurării, cât mai curând posibil, a egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni, exprimând întreaga disponibilitate a părţii române de a conlucra îndeaproape cu autorităţile canadiene competente în vederea atingerii acestui obiectiv\", se arată în comunicat.

Secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, a insistat, în întrevederea de miercuri cu ministrul canadian pentru cetăţenie şi imigraţie, asupra importanţei asigurării, cât mai curând posibil, a egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni, Canada impunând încă vize pentru România.

Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Ottawa, întâlniri cu preşedintele Senatului Canadei de la Ottawa, Noel Kinsella, precum şi cu ministrul cetăţeniei, imigraţiei şi multiculturalismului, Jason Kenney, anunţă un comunicat al Ministerului român de Externe.

Principalul subiect al întrevederii cu Jason Kenney l-a reprezentat problematica vizelor, Bogdan Aurescu referindu-se pe larg la progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de legislaţia canadiană.

Totodată, Aurescu \"a insistat, în acest context, asupra importanţei asigurării, cât mai curând posibil, a egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni, exprimând întreaga disponibilitate a părţii române de a conlucra îndeaproape cu autorităţile canadiene competente în vederea atingerii acestui obiectiv\", se arată în comunicat.

La rândul său, Kenney a apreciat pozitiv progresele şi cooperarea cu autorităţile române pe această temă, subliniind conexiunea temporală dintre decizia de eliminare a vizelor şi procesul intern în curs, de amendare a cadrului legal în domeniul imigraţiei şi azilului, preconizat a fi finalizat în prima parte a anului viitor. Kenney şi Aurescu au convenit să continue cooperarea strânsă pe această temă.

Tema vizelor a fost abordată de Aurescu şi în timpul întrevederii cu Noel Kinsella. ajungându-se la concluzia că eliminarea regimului de vize pentru români ar putea contribui la consolidarea relaţiilor interumane (\"people-to-people\") între România şi Canada.

Dincolo de tematica vizelor, discuţiile secretarului de stat român cu oficialii canadieni s-au axat şi pe interesul părţii române pentru consolidarea componentei economice a relaţiei bilaterale. Aurescu s-a referit, în acest context, la intensificarea cooperării în domeniul programului civil nuclear, prin participarea Canadei la construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, avansând, totodată, ideea promovării unor proiecte comune în acest domeniu, pe terţe pieţe.

Demnitarul român a prezentat, de asemenea, oportunităţile de investiţii canadiene în România, în special în domeniile infrastructurii şi energiilor neconvenţionale.

Având în vedere interesul manifestat de preşedintele Senatului, Noel Kinsella, cu ocazia vizitei în România, cu privire la iniţierea unor proiecte de cooperare între porturile Constanţa şi Halifax, cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii stabilirii unor relaţii directe între autorităţile locale din cele două oraşe, prin organizarea unei vizite a unei delegaţii canadiene la Constanţa.

România şi Canda au explorat, de asemenea, eventualele posibilităţi de cooperare în domeniul securităţii energetice, având în vedere similitudinile existente între abordarea şi interesele României în regiunea Mării Negre şi preocupările canadiene în Nordul Extrem.

Mai multe articole despre:
Canada Bogdan Aurescu