MENIU

Au trecut cinci ani de la devastatorul tsunami care a distrus unele zone din sudul Asiei

Alertă de tsunami în Japonia în urma unui seism

230.000 de oameni au murit şi alte câteva milioane au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Cinci ani s-au scurs de la devastatorul tsunami care a măturat câteva ţări din sudul Asiei. Pe 26 decembrie 2004, la ora 02.58, ora României, un cutremur violent s-a produs în largul coastelor indoneziene. Ce a urmat avea să intre în istorie drept una dintre cele mai mari catastrofe naturale ce a avut loc vreodată pe pământ.

Indonezia şi alte 11 state din Asia de sud-est şi Africa Orientală nici nu au avut timp să reacţioneze. La nici jumătate de oră de la cutremur, un val uriaş a măturat coastele. Apa a înaintat pe plaje, în sate şi oraşe cu o forţă incredibilă. Imaginile surprinse de supravieţuitori arătau precum filmele despre apocalipsă. Numai că totul era real.

230.000 de oameni au murit şi alte câteva milioane au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Mobilizarea generală a fost pe măsură. Naţiuni din întreaga lume au venit în ajutorul sinistraţilor: le-au construit case, spitale şi drumuri. Mai e însă mult până când ţările afectate vor uita vreodată coşmarul prin care au trecut.