MENIU

Au început înscrierile la aproape toate facultăţile

Foto: RTV

A trecut prima zi de înscriere la facultate. Aproape 200.000 de proaspăt absolvenţi de liceu îşi pot încerca norocul la facultatea pentru care s-au pregătit până pe 18 iulie. Vor plăti însă o taxă de înscriere mai mare decât cea de anul trecut. Unele universităţi au crescut taxele de înscriere chiar şi cu 30%.

Universităţile din Capitală şi din ţară percep taxe cuprinse între 30 şi 200 de lei, în funcţie de facultatea la care se face înscrierea.

La Universitatea Bucureşti taxa de procesare valorează 30 de lei, la care se adaugă taxa de admitere propriu-zisă, care variază între 30 de lei la Chimie şi Geografie şi 170 de lei, la Drept.

Universitatea din Bucureşti percepe de la 100 de lei pentru Facultatea de Filosofie, Facultatea de Biologie şi Facultatea de Matematică până la 200 de lei pentru Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Geografie.

Într-o situaţie asemănătoare sunt cei care au ales facultăţile de Drept, de Economie şi Administrarea Afacerilor, de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, de Informatică şi de Litere, unde cuantumul taxei atinge 200 de lei.

Totuşi, unele universităţi percep un tarif unic, aşa cum e cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" şi Politehnicii din Timişoara, unde taxa este de 100 de lei.

Există şi gratuităţi însă. Astfel, cei care doresc să se înscrie la secţiile de Chimie, Fizică sau Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, trebuie să ştie că nu trebuie să plătească nici un leu la înscriere.

Mai multe articole despre:
facultăţi