MENIU

Au apărut primele cazuri de gripă nouă în şcoli, în Capitală şi în Iaşi

Foto:jurnalul.ro

Centrul Naţional de Prevenire a Bolilor Transmisibile a anunţat două noi cazuri de gripă A/H1N1 în şcoli, fiind vorba despre o elevă de 9 ani din Bucureşti, respectiv o elevă de 15 ani, din Iaşi, care nu au călătorit într-o zonă afectată.

Centrul Naţional de Prevenire a Bolilor Transmisibile a anunţat că au fost depistate, miercuri seară, primele cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 la persoane care nu au călătorit într-o zonă afectată, deci nu au context epidemiologic identificat.

Este vorba despre o fată de 9 ani, elevă într-o şcoală din Bucureşti  şi de o alta în vârstă de 15 ani, din Iaşi.  În ambele cazuri, autorităţile sanitare au decis suspendarea, pentru o săptămână,  a cursurilor din clasele în care învaţă elevele.

În prezent, cele două fete se află izolate la domiciliu, unde li se administrează medicaţia anitivirală.

Colegii elevei de la Şcoala 146 "I.G. Duca" din Bucureşti care a fost depistată cu virusul A/H1N1 au fost consultaţi de către personalul medical al şcolii, iar cei care prezentau simptome de răceală au fost îndrumaţi către medicul specialist, potrivit reprezentanţilor şcolii.

Eleva de 9 ani, care a contactat gripă porcină, nu a venit la şcoală de vinerea trecută, iar toţi ceilalţi 27 de copii din clasa acesteia sunt în prezent izolaţi la domiciliu, urmând a efectua teste suplimentare, atât ei, cât şi părinţii lor.

"Din acest moment, ne aşteptăm şi la alte cazuri cu transmitere locală, fără context epidemiologic identificat. Numărul acestora va depinde foarte mult de modul în care populaţia va respecta recomandările noastre şi va înţelege că aceste reglementări sunt făcute să protejeze atât persoana bolnavă, cât şi persoanele din jur. Este, în opinia mea, cea mai importantă responsabilitate civică cu care ne confruntăm în ultimii ani", a declarat profesor doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia cadrelor didactice asupra obligaţiei de a realiza, zilnic, la prima oră de curs, triajul epidemiologic şi de a prezenta metodele de prevenţie.

"Debutul acesta al unui caz cu transmitere locală comunitară trebuia să se întâmple mai devreme sau mai târziu şi în România. Cu toate că noi am ţinut sub control prin reţeaua de boli infecţioase şi cea de epidemiologie răspândirea virusului, având în vedere că avem puţin peste 300 de cazuri la o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori,  faţă de alte ţări, mai ales în Europa de Vest, unde răspândirea e mult mai mare", a declarat pentru REALITATEA.NET, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.