MENIU

Atenţie la cosmeticele pentru bebeluşi, excesul poate duce la iritaţii

Foto: chekyang.com

Produsele cosmetice pentru bebeluşi precum şerveţele umede, geluri sau creme pentru corp, şampon sau parfum nu sunt dăunătoare, dar nu trebuie folosite în exces.

Aceasta este mesajul pe care Agenţia franceză pentru siguranţa produselor sanitare şi Direcţia generală de comerţ l-au transmis în urma unui studiu realizat pe produsele destinate copiilor mai mici de trei ani.

Au fost testate 79 de loţiuni ale celor mai mari companii, care se găsesc pe piaţă. Rezultatele arată că majoritatea cosmeticelor corespund cerinţelor reglementate, în ceea ce privesc alergenii şi conservanţii.

"Cosmeticele pentru bebeluşi pot fi folosite", a declarat Nathalie Homobono, directorul Direcţiei generale de comerţ.

În ciuda acestor rezultate, specialiştii de la Agenţia franceză pentru siguranţa produselor sanitare a pus problema folosirii şerveţelelor umede pentru bebeluşi, fără a-i spăla.

" Nu sunt periculoase, dar pentru pielea sensibilă a copiilor mai mici de 3 ani, este preferabil să utilizăm loţiuni care pot fi spălate, ceea ce nu putem face dacă folosim şerveţele umede. Dacă le folosim ocazional, în deplasări, de exemplu, e bine ca apoi să ştergem şezutul bebeluşului  cu un şerveţel de bumbac şi cu apă", a declarat Fabienne Bartoli, directoarea adjunctă a Agenţiei franceze pentru siguranţa produselor sanitare.

Specialiştii cred că şerveţelele care conţin ulei de măsline şi apă de var, pe care le găsim în farmacie şi care sunt preferate de mame pentru a curăţa funduleţul bebeluşului fără a-l spăla, pot fi iritante.

"Şerveţele umede sunt vândute ca şi cum nu ar fi dăunătoare, însă apa de var poate fi iritantă. Dacă le folosiţi, este recomandat să clătiţi cu apă de la robinet", a declarat directoarea adjunctă Fabienne Bartoli.

"Până când copilul se uscă, zona şezutului este un mediu cald şi umed, unde condiţiile sunt ideale pentru a creşte toxicitatea unei loţiuni, mai ales dacă o aplicăm de mai  multe ori pe zi", a adăugat ea.

Agenţia franceză pentru siguranţa produselor sanitare recomandă precauţie în cazul copiilor născuţi prematur pentru că pielea lor e extrem de sensibilă.

"Pentru bebeluşii născuţi înainte de termen recomandăm ca produsele cosmetice să nu fie folosite deloc, nici măcar cele care pot fi îndepărtate cu apă", a declarat Fabienne Bartoli.


Mai multe articole despre:
bebeluşi prematur cosmetice născut exces dăunătoare