MENIU

Aşteptările faţă de evoluţia economiei s-au îmbunătăţit, dar rămân pesimiste

Foto: shutterstock.com

Aşteptările legate de evoluţia economiei româneşti în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit uşor în martie faţă de luna anterioară, dar rămân cele mai pesimiste din regiune, arată indicatorul ZEW/Erste Group Bank al încrederii în mediul de afaceri.

Astfel, indicatorul pentru România a urcat cu două puncte faţă de sondajul anteior, dar rămâne mult sub zero, la -37,6, ceea ce indică faptul că aşteptările de înrăutăţire a situaţiei economice sunt mult mai răspândite decât aşteptările de îmbunătăţire. Studiul a fost realizat în perioada 27 februarie - 16 martie în rândul experţilor financiari.

În legătură cu aşteptările privind economia României, 43,8% din cei chestionaţi se aşteaptă la înrăutăţirea situaţiei, 50% anticipează că situaţia va rămâne la fel şi doar 6,2% prognozează o îmbunătăţire a situaţiei.

Toate statele din regiune analizate - Austria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi România - punctează negativ la acest indicator, însă perspectivele economiei româneşti sunt cele mai sumbre. Pentru Austria, indicatorul aşteptărilor legate de evoluţia economică este de -18,7, în creştere cu 5,3 puncte faţă de sondajul anterior, Croaţia are -14,9, Cehia -25,9, Ungaria -20,7, iar Polonia -23,2.