MENIU

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta sesizează Garda de Mediu despre noi acte de braconaj la sturioni

Foto: wordpress.com

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a transmis o nouă sesizare Gărzii Naţionale de Mediu despre actele de braconaj la sturioni făcute în zona podului Giurgeni, judeţul Ialomiţa, prezentând şi două înregistrări cu camera ascunsă făcute în iune 2008 şi septembrie 2009.

"Braconajul înseamnă nu doar o banală preocupare zilnică a unor vilegiaturişti infracţionali, mai mult sau mai puţin locali, ci înseamnă corupţie în Poliţie, în Gardă, în Procuratură şi un dezinteres endemic pentru problemele de mediu ale unui judeţ care este în proporţie de aproape 80% sit Natura 2000. Şi, nu în ultimul rând, cel mai mare genocid  acvafaunistic din Delta Dunării", a spus preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu.

Zilnic, zeci de braconieri îi invită pe conducătorii auto care traversează podul de peste Dunăre din localitatea Giurgeni, judeţul Ialomiţa, să cumpere specii de peşte a căror comercializare este strict interzisă.

"Înfloritorul comerţ ilicit se desfăşoară nestingherit de ani buni, iar faptul că autorităţile de control nu au adoptat nicio măsură evidentă pentru stoparea comerţului ilegal ne determină să credem că situaţia este cunoscută şi tolerată în mod conştient de către acestea", se arată în comunicatul transmis marţi de asociaţie.

Sesizarea făcută către instituţiile competente este însoţită de două înregistrări cu camera ascunsă: una dintre ele realizată de echipa "Salvaţi Delta", în iunie 2008, iar cealaltă, realizată de echipa publicaţiei "Academia Caţavencu", la începutul lunii septembrie a acestui an.

"Ambele înregistrări dovedesc că pescuitul şi comercializarea sturionilor – interzise din 2006 pentru o perioadă de zece ani – sunt activităţi care se desfăşoară în continuare pe cursul Dunării. În acelaşi timp, având în vedere nenumăratele sesizări ale Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta privind actele de braconaj de la Podul Giurgeni şi din Delta Dunării în general, cele două înregistrări sunt dovezi ale ineficienţei şi ale corupţiei autorităţilor de control", mai arată organizaţia de mediu.

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta solicită instituţiilor responsabile să dispună toate măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de încălcarea normelor legislative privind pescuitul speciilor de sturioni, precum şi pentru combaterea şi stoparea braconajului de pe cursul Dunării şi de pe teritoriul Deltei Dunării.