MENIU

ASAS: Cele mai afectate de secetă vor fi culturile de porumb şi floarea soarelui, cu hibrizi de import

Circa 50% din culturile de porumb şi floarea soarelui vor fi afectate de seceta din lunile mai - august, din cauză că acestea sunt obţinute cu hibrizi din import, care nu sunt adaptaţi la condiţii de secetă a declarat preşedintele Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice, Cristian Hera.

"Toţi fermierii care au cultivat soiuri româneşti de grâu şi cei care au cultivat hibrizi de porumb şi floarea soarelui concepuţi în România vor avea mult mai puţin de suferit. Acestea vor rezista mai bine la secetă, deoarece concepţia de ameliorare a experţilor noştri în ultimii 30 de ani a fost axată pe creşterea rezistenţei materialelor biologice, soiuri şi hibrizi, la secetă şi arşiţă. Aceasta este o caracteristică a ţării noastre, motiv pentru care cercetătorii s-au axat pe introducerea unor gene care să confere o toleranţă a soiurilor şi hibrizilor", a explicat Hera.

El a explicat că doar pentru 45-50% din culturile de porumb şi floarea soarelui din România sunt utilizaţi hibrizi obţinuţi în România, restul fiind aduşi din import.  Preşedintele Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice (ASAS) a mai explicat că agricultorii preferă să importe aceste produse, doarece producătorii străini oferă, pe lângă soiuri, şi ierbicide şi îngrăşăminte. Acesta a adăugat că un alt motiv pentru utilizarea hibrizilor din import este faptul că staţiunile de cercetare din România nu au suprafeţe şi finanţare suficiente pentru a obţine tot necesarul de soiuri.

Acesta a menţionat că plantele încep să fie afectate de secetă când apa din sol scade sub nivelul de 50% din intervalul umidităţii active, iar cele mai mari pierderi se înregistreată când se atinge coeficientul de ofilire, adică 8-12% din intervalul umidităţii active.

Preşedintele federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, a declarat că aproape patru milioane de hectare din cele şapte milioane de hectare arabile ale României vor fi afectate în această vară de seceta ce va începe la sfârşitul lunii mai.

Mai multe articole despre:
secetă culturi hibrizi porumb floarea soarelui