MENIU

Arheologii au descoperit 53 de mumii în Egipt

Foto: RTV

Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă. Câteva zeci de mumii, multe dintre ele într-o stare foarte bună, au fost găsite în apropierea unei oaze în Egipt.

Arheologii au dezgropat zeci de sicrie din lemn pictat datând din perioada faraonilor. Este prima astfel de descoperire făcută în vecinătatea mai puţin cunoscutei piramide Lahun construită de faraonul Senusret al doilea. Primele săpături au fost făcute aici acum mai bine de un secol, dar abia acum munca arheologilor a dat roade.

"Am descoperit 53 de morminte din piatră. Ele conţin sicrie din lemn, iar în interiorul lor am găsit mumii pictate în culori vii şi într-o stare foarte bună", a declarat Abdel-Rahman Al-Ayedi, şef echipă de arheologi.

Unele mumii erau inscripţionate cu rugăciuni despre care egiptologii afirmă că erau destinate să faciliteze drumul către lumea de dincolo. Şeful sitului arheologic spune că descoperirea este un pas spre mai buna înţelegere a riturilor funerare din Egiptul antic.

"Importanţa acestei descoperiri este legată în principiu de înmormântări, de evoluţia arhitecturii mormintelor şi în acelaşi timp ne oferă o idee clară asupa tradiţiilor vechilor egipteni", a afirmat Abdel-Rahman Al-Ayedi.

Arheologii vor începe în curând săpăturile în căutarea mormântului Cleopatrei şi posibil al lui Marc Antoniu, despre care dovezile existente până în acest moment arată că au fost îngropaţi în acelaşi loc.

Mai multe articole despre:
Egipt săpături arheologi mumii piramidă