MENIU

ARACIS: Universitatea Spiru Haret este singura instituţie în care titlul de profesor universitar este acordat de rector

Andronescu: Spiru Haret nu a cerut autorizarea pentru 75 dintre cele 130 de programe de studii
ARACIS: Universitatea a depăşit termenul legal pentru acreditarea specializărilor cu autorizare provizorie
Foto: calificativ.ro

Reprezentanţii ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) şi cei ai Universităţii Spiru Haret s-au certat ca la uşa cortului la emisiunea ''Stradă, şcoală şi Spital'' de pe Realitatea TV. La problema absolvenţilor cu diplome ilegale s-a mai adăugat una: cea a cadrelor didactice, care potrivit ARACIS nu sunt atestaţi de autoritatea în domeniu.

''Universitatea Spitu Haret este singura instituţie care nu îşi trece cadrele didactice prin Consiliul Naţional pentru Atestarea Diplomelor şi Titlurilor Academice. Acum vine rectorul...Popescule, Ionescule, le pune mâna pe cap, de mâine eşti profesor'', a spus Alexandru Popovici, directorul Departamentului pentru Acreditare din cadrul ARACIS.

De asemenea, potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, Universitatea Spiru Haret a refuzat să ceară autorizare pentru 75 din cele 130 de programe de studii pe care le are. Acesta nu este singura problemă. Reprezentanţii ARACIS susţin că şi la specializările acreditate se încalcă legea.

''Şi programele de studii autorizate, în baza cărora se organizează studii la ID, şi-au depăşit termenul între autorizare şi acreditare şi trebuie să intre în lichidare, iar cele acreditate au depăşit termenul pentru evaluare periodică'', a precizat Alexandru Popovici de la ARACIS, nemaifiind de această dată contrazis de niciun reprezentant al Universităţii Spiru Haret. 

Cel puţin 40.000 de absolvenţi ai Universităţii "Spiru Haret" sunt în situaţia de a nu le fi recunoscută diploma de licenţă decât dacă susţin cele două examene speciale, de validare şi de repetare, potrivit estimărilor ARACIS.