MENIU

Aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă vor intra în şomaj tehnic, începând cu 3 iulie

Foto: RTV

Liderii de sindicat ai ceferiştilor au acceptat propunerea Administraţiei Companiei Feroviare de Marfă de trimitere în şomaj tehnic, începând cu 3 iulie, a aproximat 7.000 de salariaţi pe o perioadă de trei luni, a declarat directorul general al CFR Marfă, Călin Graţian.

"Am luat măsura declanşării şomajului tehnic la CFR Marfă pentru o perioadă de trei luni. Astfel, începând cu 3 iulie, circa 7.000 de salariaţi ai companiei vor fi în şomaj tehnic", a spus Călin Graţian.

Potrivit directorului companiei feroviare de marfă, listele cu persoanele care vor intra în şomaj tehnic vor fi stabilite până pe 2 iulie de directorii de sucursală şi de liderii de sindicat din teritoriu.

"Trimiterea în şomaj a aproximativ 40% din angajaţi reprezintă o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelată cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%. Ca măsură imediată este suficientă", a precizat oficialul CFR Marfă.

El a adăugat că, în cele trei luni de şomaj tehnic, ceferiştii vor primi 75% din salariul de bază, corespunzător locului de muncă deţinut în momentul aplicării măsurii.

Liderii de sindicat prezenţi la negocieri au precizat că, în urma discuţiilor, s-a decis semnarea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, document care va fi înregistrat miercuri la Direcţia de Muncă a Municipiului Bucureşti.

"Este o soluţie de moment care poate să echilibreze pe termen scurt situaţia economică a societăţii. Am stabilit ca în perioada următoare să avem şi alte întâlniri pentru a discuta soluţii care să ducă la o echilibrare financiară a CFR Marfă. Am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu cei ai Ministerului Finanţelor Publice pentru a vedea dacă se pot găsi soluţii la problemele noastre", a declarat preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Potrivit reprezentanţilor CFR Marfă, în şomaj tehnic ar uma să intre de vineri şi personal TESA, precum şi angajaţi care lucrează în prezent la sediul central al companiei.
Mai multe articole despre:
sindicalişti şomaj CFR Marfă şomaj tehnic