MENIU

Aproape o mie de tineri, absolvenţi de facultate din Hunedoara, sunt şomeri

Foto: mybpl.org

Aproximativ 1.000 de tineri absolvenţi din judeţul Hunedoara, ce au terminat facultatea, nu îşi găsesc de lucru în domeniul pentru care s-au pregătit. Şi asta pentru că majoritatea firmelor preferă să angajeze personal necalificat.

Numărul şomerilor cu diplomă de facultate a atins nivelul record în Hunedoara. Astfel, din cei 14.000 de şomeri înregistraţi, 1.000 sunt tineri cu studii superioare. Numărul acestora din urmă este dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Majoritatea sunt absolvenţi de facultăţi cu specializări socio-umane, puţin căutate pe piaţa muncii în acest moment.

''Nu-şi găsesc loc de muncă pentru că oferta pe studii superioare în judeţ este de ani buni foarte slabă. În acest moment, din cele 328 locuri de muncă, sub zece, în jur de 7-8 locuri de muncă avem pentru studii superioare'', a precizat Vasile Iorgovan, director executiv AJOFM Hunedoara.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocupartea Forţei de Muncă din Hunedoara spun că cei mai mulţi dintre aceşti tineri nu încasează nici indemnizaţie de şomaj. Ei lucrează la negru, astfel că nu beneficiază de carte de muncă şi nici nu le sunt plătite asigurările şi contribuţiile la fondul de pensii. 

În acest moment, în Hunedoara, sunt disponibile  300 de locuri de muncă, însă doar şapte dintre ele se adresează tinerilor cu studii superioare, şi acestea celor cu specializări tehnice.

Mai multe articole despre:
tineri absolvenţi şomeri facultate