MENIU

Antonescu nu crede că moţiunea de cenzură va trece

Foto: NewsIN
Antonescu: Guvernele nu se schimbă cu banderole albe la mână, ci prin curaj, voinţă şi prin cinste în raport cu propria ta identitate politică

Liberalii nu cred în şansele moţiunii de cenzură pe care ei înşişi o vor depune. Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că, cel mai probabil, moţiunea pe care o vor depune liberalii şi udemeriştii nu va trece. Şi asta pentru că PSD nu va sancţiona demersul Guvernului de asumare a răspunderii, în ciuda criticilor pe care le-au adus pe acest subiect.

"O să vedem cine stă în sală (la moţiunea de cenzură - n.red.) şi cine nu, o să vedem cine votează şi cine nu, o să vedem dacă o majoritate parlamentară susţine actul de dispreţ şi de iresponsabilitate al Guvernului lui Traian Băsescu numit Emil Boc. Eu cred că nu va trece moţiunea de cenzură pentru că PSD va continua să se comporte în maniera pe care aţi văzut-o ieri. Guvernele nu se schimbă cu banderole albe la mână, ci prin curaj, voinţă şi prin cinste în raport cu propria ta identitate politică", a afirmat Antonescu.

De altfel, liderul PNL a precizat că le va propune colegilor să voteze cu bilele la vedere, "pentru ca nu cumva cei din PD-L să aibă vreun vot pervers şi după aceea să spună că noi n-am votat sau am votat".

Cât priveşte posibilitatea de a strânge semnături şi pentru o a doua moţiune de cenzură în afara celei pe Legea salarizării, Antonescu a răspuns că gestul depunerii moţiunii este în primul rând unul fundamental politic faţă de tot ceea ce a făcut Guvernul.

Preşedintele liberal a adăugat că nu va refuza semnătura nimănui pe moţiunea de cenzură, chiar a social-democraţilor, iar în privinţa sesizării la CCR, Antonescu a afirmat că liberalii aşteaptă deznodământul moţiunii de cenzură, o colaborare cu UDMR pe acest subiect nefiind discutată.

Liderul PNL a fost întrebat şi despre calculele politice legate de depunerea unei moţiuni împotriva Cabinetului Boc. "Noi nu am avut nici un fel de ezitare indiferent de calculele care se fac, pentru că dacă nu facem moţiune de cenzură după cele întâmplate ieri înseamnă că suntem un fel de pedişti vopsiţi, un fel de piese de carton în farsa lui Traian Băsescu. Eu nu sunt Mircea Geoană, eu nu accept aşa ceva, nu are cum să mă cocoaţe pe un scaun în care să stau şi să jelesc ce se întâmplă cu propriul meu Guvern. Eu sunt în opoziţie şi fac moţiune de cenzură", a comentat Antonescu.

Posibilitatea de a negocia voturi cu partidele aflate la putere pentru moţiunea de cenzură nu a fost agreată de liderul PNL. "Această coaliţie care-şi bate joc de nouă luni de România, de regulile politicii, de propria lor persoană şi identitate - PSD, în principal, nu au a face cu noi tot felul de învârteli ca să-şi rezolve problemele lor. Noi avem un alt rost, până când vom avea rezultatul alegerilor prezidenţiale, eu nu am ce să negociez nici cu PDL, nici cu PSD în formula actuală de guvernare. Nu mă interesează necazurile PSD, dorinţele PD, n-am niciun fel de interes sau intenţie să mă amestec în această combinaţie murdară, care pe zi ce trece ne arată ce-i preocupă pe dumnealor", a afirmat preşedintele liberal.

Întrebat dacă, în situaţia în care Guvernul pică, PNL intră în discuţiile despre găsirea unei noi formule de guvernare, Crin Antonescu a răspuns: "De ce nu?", însă a ţinut să sublinieze câteva condiţii. "Dacă există o majoritate care să poată forma un Guvern - dar vă spun foarte clar, din această majoritate nu iau în calcul PD. Dacă există o majoritate fără PD care să poată încredinţa România până la aceste alegeri unui tehnocrat, capabil să se ocupe de marile probleme economice şi să garanteze eventual corectitudinea alegerilor, PNL poate să discute acest lucru. Dar asta înseamnă că nu-i un Guvern al lui Traian Băsescu şi nu-i un Guvern cu PD. Nu cred că se va ajunge la asta, dar m-aţi întrebat ce se întâmplă", a afirmat preşedintele PNL.

UDMR a decis marţi să semneze o moţiune de cenzură pe Legea salarizării unice, deşi iniţial anunţaseră public că cel mai "sensibil" domeniu era cel al educaţiei.