MENIU

Andronescu: Vom cere pedepse aspre pentru falsificatorii de diplome

Foto: presaclujeana.ro

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, că măsurile de siguranţă contra falsificării de diplome sunt destul de riguroase, iar cei care au încălcat legile în domeniu trebuie pedepsiţi aspru, în cazul cadrelor didactice sancţiunile incluzând şi excluderea din învăţământ.

"Vom cere pedeapsa maximă pentru cei implicaţi în falsificarea de diplome. Reguli avem, cine nu le respectă trebuie să sufere consecinţele. Cât despre profesorii care ar face parte dintr-o reţea de falsificatori de diplome, ei vor fi demişi", a precizat ministrul Andronescu.

Pentru a decide eventuale sancţiuni din partea instituţiei pe care o conduce, ministrul a mai spus că va trimite o scrisoare Poliţiei Capitalei, cu scopul de a cere detalii despre cazul anunţat luni, în care cinci persoane sunt cercetate pentru fals după ce s-a descoperit că vindeau diplome de bacalaureat şi de absolvire a facultăţii.

Potrivit Poliţiei Capitalei, cele cinci persoane, între care şi un bărbat care susţine că este membru fondator al universităţilor Alexandru Ghica şi Europa ECOR, ofereau amatorilor diplome de absolvire a facultăţii. Preţul varia între 3.000 şi 3.500 de euro.

Conform anchetei de până acum, cei cinci aranjau şi înscrierea pentru examenul de licenţă la unităţi de învăţământ acreditate, printre care se numără Universitatea Hyperion, Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea de Vest, Universitatea Gheorghe Cristea şi Universitatea Valahia din Târgovişte. Poliţiştii au informaţii potrivit cărora, dacă amatorii nu doreau să participe la acest examen, preţul creştea cu 600 de euro. În realitate, examenul era susţinut de persoane care foloseau cărţi de identitate falsificate.

La percheziţiile efectuate la domiciliul celor cinci au fost găsite 80 de cărţi de identitate falsificate şi sute de diplome de bacalaureat, foi matricole şi diplome care atestau absolvirea facultăţii. De asemenea, au fost găsite ştampile cu însemnele Ministerului Educaţiei. Cercetările continuă.