MENIU

Amnesty International acuză România la CEDO că discriminează romii

Foto: Realitatea TV

18 familii de romi care trăiesc la marginea oraşului Miercurea Ciuc, lângă staţia de epurare, au intrat în atenţia Amnesty International. Organizaţia a depus o plângere în numele lor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pe motiv că romii ar fi discriminaţi. Autorităţile locale i-au mutat acolo după ce aceştia au distrus o clădire din oraş.

În urmă cu cinci ani, cele 18 familii de romi au fost evacuate dintr-un imobil de pe strada Pictor Nagy Imre din Miercurea Ciuc, pentru că locuinţa stătea să cadă. Primăria i-a mutat în nişte barăci metalice lângă staţia de epurare. Cei 50 de oameni trăiesc aici în condiţii greu de imaginat.

Încercările consiliului local de a le găsi alte locuinţe s-au izbit de reticenţa locuitorilor oraşului. Autorităţile locale nu sunt indiferente, iar romii recunosc şi ei că sunt ajutaţi.

În ultimii ani, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au dat în judecată autorităţile locale, pe motiv că obligă romii să trăiască în condiţii mizere. Procesele sunt încă pe rol. 

Mai multe articole despre:
discriminare CEDO romi Amnesty International