MENIU

Almodóvar spune, simplu, că a născut şi crescut filme, în loc de copii

Foto: www.filmmakermagazine.com

"Dacă aş fi fost orb, aş fi făcut teatru, pentru film, însă, am nevoie de ochi", mărturiseşte Pedro Almodóvar, descriindu-şi relaţia cu propriile creaţii pe modelul celei dintre părinte şi copil şi investindu-şi filmele cu iubirea şi grija unui tată.

Într-un interviu acordat "Der Spiegel", Almodóvar atribuie privirii una dintre cele mai mari forţe de expresie ale unui regizor, amintind de cazul lui Michelangelo Antonioni, care, deşi paralizat în ultima perioadă a vieţii, a reuşit să producă două pelicule, din scaunul cu rotile.

Filmul "Broken Embraces", care va avea premiera în Germania în această săptămână, spune povestea de iubire dintre un regizor orb, interpretat de Lluís Homar, şi muza acestuia, magistral jucată, spun criticii, de Penelope Cruz. "Eu nu am copii biologici. Până la 40 de ani, ideea paternităţii mi-a fost chiar străină, dar de atunci, mă tot gândesc la asta", spune Almodóvar, pentru care peliculele pe care le-a realizat au suplinit, până acum, absenţa copiilor. Cu toate că ar fi putut adopta un copil, condiţiile fiind acum mult mai simple pentru homosexuali, regizorul recunoaşte că, pe undeva, a fost "prea egoist" pentru a avea grijă de un copil. "Acum, din când în când, mă încearcă o oarecare nostalgie şi încerc să compensez prin filme relaţia dintre un tată şi copiii lui", adaugă spaniolul.

Născut pe 24 septembrie 1949, în Calzada de Calatrava, provincie a Ciudad Real, Almodóvar descoperă magia filmului în timpul şcolii, când frecventează sălile de cinema de cartier. De la vârsta de 16 ani îşi doreşte să devină regizor şi se mută la Madrid, deşi Şcoala Naţională de Cinematografie fusese închisă de regimul lui Franco, unde îşi cumpară primul său aparat de filmat, Super 8. Din 1972 începe sa realizeze primele sale scurt-metraje, filmate la Madrid şi Barcelona şi scrie povestiri. Se alătură prestigiosului Los Goliardos, un club de teatru, unde joacă primele sale roluri, iar împreună cu McNamara înfiinţează o trupă rock.  În 1982, produce "Laberinto de Pasiones", o peliculă despre Madridul anilor '70 - '80. Un an mai târziu, realizează "Entre Tinieblas", primul film în care abordează una dintre temele care-l vor consacra, cea a religiei. În 1987,  filmul "Mujeres al borde de un ataque de nervios" îi aduce recunoaşterea mondială, iar în 1989 începe colaborarea cu Victoria Abril, în filmul "Atame", care va stârni controverse, primind mai întâi calificativul  X, apoi pe cel NC17, aplicat tuturor filmelor eronat considerate în trecut ca obscene.

Pedro Almodovar lansează, în 2002, pelicula "Hable con ella", considerat cel mai bun film din cariera sa, distins cu  Oscarul pentru cel mai bun scenariu. Filmul "La mala educacion", inspirat de experienţa din şcolile religioase, a fost adeseaori criticat, pentru atitudinea faţă de biserică şi religie. În 2006  apare filmul "Volver", cu Penelope Cruz cap de afiş, distins cu premiul pentru cea mai bună regie şi premiul publicului la Premiile Academiei Europene de Film şi Premiul Goya pentru cea mai bună peliculă.
Mai multe articole despre:
regizor filme tată Penelope Cruz Pedro Almodovar