MENIU

Al-Qaida îndeamnă uigurii la jihad împotriva Chinei

Foto: topics.nytimes.com

Un lider al reţelei extremiste al-Qaida i-a îndemnat pe uiguri la jihad împotriva puterii din China şi a afirmat că regimul comunist de la Beijing va avea aceeaşi soartă ca cel din URSS, potrivit centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

"Fraţii noştri din Turkistan (nume dat de islamişti provinciei chineze Xinjiang - n.red.) să ştie că nu există niciun mijloc pentru a pune capăt opresiunii şi injustiţiei decât printr-o întoarcere adevărată la credinţă şi pregătindu-se serios pentru jihad", a spus Abou Yahia al-Libi, potrivit SITE.

Într-un mesaj de nouă minute, el a evocat îndelung situaţia uigurilor, afirmând că suferă de o politică de discriminare.
Abou Yahia al-Libi, considerat numărul trei din al-Qaida, după Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri, i-a promis regimului comunist chinez aceeaşi soartă ca celui sovietic. "Soarta acestui stat al ateismului şi încăpăţânării va fi dispariţia", a afirmat el.

Uigurii din Xinjiang, o minoritate musulmană turcofonă din nord-vestul Chinei, critică politica de sinistrare accelerată a regiunii lor şi discriminările culturale şi religioase făcute în numele luptei împotriva separatismului.
În iulie, au izbucnit revolte în această provincie, după ce mai mulţi manifestanţi au cerut să se facă lumină asupra morţii a doi uiguri în duş, potrivit disidenţilor din exil. Autorităţile au acuzat separatiştii că au alimentat tulburări, urmate de represalii din partea hanilor, etnie majoritară. Tensiunea în Xinjiang este încă ridicată. 

Mai multe articole despre:
Jihad Xinjiang uiguri