MENIU

AJOFM

Situaţie îngrijorătoare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj. Pentru prima dată în istoria acestei instituţii, cheltuielile cu ajutoarele de şomaj depăşesc încasările obţinute de la angajaţi şi angajatori. Reprezentanţii agenţiei susţin că s-ar putea să nu aibă bani să plătească indemnizaţiile de şomaj.

În fondul ajutorului de şomaj s-au strâns în luna martie 3,4 milioane de lei, însă Agenţia Judeţeana de Ocupare a Forţei de Muncă are de plătit indemnizaţii care se apropie de 4 milioane de lei. Reprezentanţii AJOFM Cluj au două explicaţii. În primul rând a crescut numărul şomerilor, însă pe piaţă a mai apărut un fenomen: firmele declară mai puţine ore lucrate.

Daniel Don, director AJOFM Cluj

"Colectarea are de suferit şi din cauza că angajatorii, ca să nu isi dea oamenii afară, in perspectiva ca situatia se redresează au apelat la forma in care au convins persoanele sa accepte timpi redusi de munca"

Faţă de luna august a anului 2008 în februarie s-a înregistrat o scădere cu 20 la suta a numărului de ore lucrate. Analiştii economici spun că singura soluţie este o rectificare bugetară.

Telefon, Dan Suciu, editor The Money Channel

01:54:31-01:54:48Evident, platile somerilor vor trebui facute si se va apela la o rectificare bugetara si se va permite un transfer de fonduri de la buget spre bugetul de asigurari sociale si implicit de somaj.

În Cluj, rata şomajului era în luna martie de 4,1 la sută, ceea ce înseamnă 7.000 de şomeri. Creşterea este semnificativă ţinând cont că în luna august a anului trecut erau 2.600 de şomeri. Prognozele analiştilor nu sunt optimiste: până la sfârşitul anului vor fi peste 12.000 de clujeni fără loc de muncă.