MENIU

Agrostar: Taxa pentru vânzarea în pieţe, mărită de ANSVSA, scoate din activitate micii producători

Foto: bloombiz.ro

Agrostar acuză ANSVSA că a mărit taxa de autorizare pentru cei care vând în pieţe, de la 10 lei la 300 lei, decizie ce îi va duce pe micii producători în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea, a declarat preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan.

"Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), (...) măreşte taxa de autorizare eliberată de ANSVSA pentru a vinde în pieţe de la 10 lei la 300 lei, taxă care se aplică pentru toate produsele tradiţionale precum lapte, brânză, carne, preparate din carne", a explicat Niculae Ştefan.

Potrivit acestuia, micii producători tradiţionali nu vor avea posibilitatea să achite această taxă şi vor renunţa să-şi mai vândă produsele în pieţe. În acelaşi timp, producătorii cu o activitatea mai dezvoltată vor introduce această taxă majorată în preţurile alimentelor, care vor creşte cu până la 10%.

În plus, potrivit Agrostar, această modificare a fost decisă de ANSVSA fără a consulta reprezentanţii crescătorilor de animale din România. Astfel, Agrostar solicită Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Guvernului abrogarea Ordinului nr.35/15.06.2009, anunţând că, în caz contrar, crescătorii de animale constituiţi în Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Bovine din România şi Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România vor recurge la acţiuni de protest.