MENIU

Aeroportul Henri Coandă plăteşte 450.000 de euro pentru şase câini care să alunge păsările

Foto: RTV

Căutăm câini care să alunge păsările din preajma aeroportului! Aşa suna anunţul lansat de Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Şi s-au găsit: şase exemplare din rasa Border Collie. Dar un paznic bun cu cheltuială se ţine: aeroportul plăteşte 1.250 de euro pe lună, pentru fiecare câine. În total, 90.000 de euro pe an, iar contractul se întinde pe o perioadă de cinci ani.

''Li s-a insuflat printr-un dresaj de specialitate dorinţa de a alerga după păsări El nu prinde nicio pasăre, nu omoară nicio pasăre, el doar le sperie. Nu lucrează din propria iniţiativă, el primeşte comanda să caute'', a declarat Dragoş Moisă, director companie Border Collie.

Ca să nu obosească sau să se plictisească, câinii lucrează câte doi pe tură. Conducerea aeroportului Henri Coandă dă 450.000 de euro pentru cei şase câini, care vor alerga în această zonă, 24 de ore din 24, ca să alunge păsările. Se va evita, astfel, impactul aeronavelor cu păsările.

Potrivit conducerii aeroportului, astfel de incidente se petrec cel puţin o dată pe lună. În prezent, pe aeroport se folosesc mai multe metode de îndepărtare a păsărilor, însă efectele lor sunt limitate. "Păsările, mai ales ciorile, au un grad neaşteptat de ridicat de inteligenţă şi putem să vedem că se ridică înaintea maşinii care vine special cu zgomote de alertă", a precizat Valentin Iordache.

Potrivit reprezentanţilor aeroportului Henri Coandă, folosirea câinilor s-a făcut la recomandarea Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile. Cei şase paznici patrupezi îşi vor începe misiunea cel mai târziu la începutul anului viitor.