MENIU

Adriana Săftoiu: Nu am susţinut numirea domnului Săftoiu la SIE

Foto: wordpress.com

Sunt unul dintre oamenii care nu au susţinut numirea domnului Săftoiu la SIE. Afirmaţia a fost făcută de fostul consilier prezidenţial, Adriana Săftoiu într-o emisiune la Antena 3.

"Nu am niciun merit în punerea domnului Săftoiu la SIE. Sunt unul dintre oamenii care nu au susţinut numirea domnului Săftoiu la SIE", a declarat Adriana Săftoiu despre numirea soţului său la şefia Serviciului de Informaţii Externe.

Motivaţia fostului consilier prezidenţial a fost că "nu pentru că domnul Săftoiu nu ar fi făcut faţă, personal consideram că nu este o opţiune potrivită". "Preşedintele nu avea de ce să mă asculte. Preşedintele putea pune întrebări, deciziile îi aparţineau", a mai afirmat Săftoiu.

Preşedintele va greşi de fiecare dată când va promova oameni pe criterii de loialitate, şi nu pe criterii de competenţă, este de părere Adriana Săftoiu.

În politică, din păcate, loialitatea e mult mai importantă decât competenţa. "Eu cred că întotdeauna vom greşi, cred că va greşi şi preşedintele atunci când va promova oameni mai mult pe criterii de loialitate, decât pe criterii de competenţă", a mai declarat Adriana Săftoiu.  

Fost consilier prezidenţial pe probleme de politică internă al preşedintelui Traian Băsescu, Claudiu Săftoiu a fost numit în octombrie 2006 la conducerea Serviciului de Informaţii Externe. Încă de la numirea în funcţie, au existat voci de pe scena politică care contestau numirea lui Claudiu Săftoiu în fruntea serviciului secret.

Demisia lui Săftoiu de la conducerea SIE a venit în urma afirmaţiilor acestuia potrivit cărora SIE deţine tehnică proprie necesară interceptărilor convorbirilor telefonice, aspect interzis de lege, singurul serviciu cu atribuţii în acest sens fiind SRI. Mai mult, Săftoiu a declarat că interceptările convorbirilor telefonice au fost efectuate cu acordul expres al procurorului general al României. Săftoiu a făcut aceste declaraţii în timpul audierilor care au avut loc în comisia de investigare a încălcărilor Constituţiei de către preşedintele Traian Băsescu, în martie 2007.

După audieri, Claudiu Săftoiu a încercat să se disculpe trimiţându-i lui Dan Voiculescu, preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară în cazul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, o scrisoare în care afirmă: "Confuzia este regretabilă şi-mi aparţine, fiind determinată de contextul discuţiilor care, potrivit invitaţiei la audiere, nu includeau şi subiecte directe cu incidenţă pentru activitatea SIE".

Ca urmare a afirmaţiilor lui Claudiu Săftoiu, întreaga clasă politică a cerut demisia şefului SIE şi clarificarea acestei situaţii. Claudiu Săftoiu a demisionat de la conducerea SIE în 19 martie 2007.