MENIU

Administraţia CFR vrea să scoată din uz traseele neprofitabile

Foto: RTV

Gările vor fi transformate în biblioteci, iar angajaţii vor fi trimişi la pensie, aşa arată o parte a planului de rentabilizare a Căilor Ferate Române. Autorităţile au şi o explicaţie, un sfert din liniile ferate din toată ţara sunt neprofitabile.

 

Bucureşti-Urziceni sau Mogoşoaia sunt doar două din traseele pe care fluierul impiegatului va deveni o amintire, dacă se vor aplica planurile autorităţilor. 2.500 de kilometri de cale ferată vor intra în conservare.

Nicio regiune din ţară nu face excepţie, opt regionale CFR şi 60 de rute sunt pe cale de dispariţie. Această conservare este practic o formulă elegantă de a închide aceste linii. Practic, pe un sfert din calea ferată nu se va mai circula. Vor fi închise 108 gări şi 2.200 de oameni îşi vor pierde locul de muncă.

Selecţia traseelor a fost îndelung studiată. "Dacă venituri încasate sunt mai mici decât cele cu persoanlul şi întreţinerea, atunci este neprofitabilă", a spus subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axenia. Nu le fel de calculate sunt reacţiile călătorilor, pentru mulţi dintre ei trenul este unicul mijloc de transport.

Dacă planul anutorităţilor se va aplica, de închiriat nu vor fi doar gările, ci şi liniile de cale ferată.

Mai multe articole despre:
tren CFR gară traseu cale ferată