MENIU

Actul adiţional la contractul dintre Sterling şi ANRM ar putea fi reziliat

Foto: RTV

Actul adiţional la contractul dintre Sterling şi ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce înseamnă că statul român ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasă de Sterling, iar locul ANRM în cadrul contractului ar putea fi luat de Romgaz, a declarat pentru NewsIn, Gelu Mărăcineanu.

"Dacă actul adiţional 11 aprobat prin Hotărâre de Guvern anul trecut încalcă prevederile legale , acest lucru ar putea duce la rezilierea actului adiţional respectiv. Asta înseamnă că statul nu ar mai încasa redevenţă, ci ar primi 45% din producţia de gaze realizată de Sterling", a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu.

ANRM poate rezilia contractul de concesiune dacă Sterling Resources "sistează operaţiunile petroliere pe o perioadă mai mare de 60 de zile, fără acordul agenţiei", sau dacă "nu respectă prevederile studiilor tehnico-economice de exploatare", ori în condiţiile în care "nu îşi îndeplineşte din vină proprie, obligaţiile asumate cu privire la termenul de începere a operaţiunilor petroliere", potrivit actului adiţional nr. 11 al contractului de concesiune pentru explorare şi împărţire a producţiei, pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.

De asemenea, ANRM poate rezilia contractul în cazul în care Sterling Resources furnizează, cu bună ştiinţă, agenţiei date şi informaţii false cu privire la operaţiunile petroliere sau încalcă acele clauze de confidenţialitate prevăzute în acordul de concesiune, sau dacă "Sterling Resources nu achită în termen de şase luni de la data scadentă redevenţa petrolieră datorată statului", ori dacă Sterling Resources "nu realizează volumul minim de lucrări prevăzute în Acord pentru o perioadă dată şi expirată".

Totodată, ANRM poate rezilia contractul de concesiune cu Sterling Resources dacă această companie execută operaţiuni petroliere fără autorizaţiile prevăzute de lege sau dacă i s-a retras acordul şi/sau autorizaţia privind protecţia mediului şi/sau cea de protecţie a muncii.

Contractul pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, între ANRM şi Sterling Resources Ltd., are o durată de 30 ani, calculaţi din 1992, şi va expira în 2027 (ţinând cont de ani în care a fost blocat), dar are dreptul de prelungire de până la 15 ani, potrivit fostului preşedinte al ANRM, Bogdan Găbudeanu.

Ţiţeiul şi gazele naturale extrase din fiecare zăcământ comercial vor fi măsurate după ieşirea din staţiile de separare şi tratare. Sterling Resources este obligată să plătească la bugetul statului român redevenţe petroliere pentru ţiţei şi pentru gaze, între 3,5% şi 13,5%, reprezentând o cotă procentuală din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi respectiv de gaze, în funcţie de cantitatea extrasă.

ANRM a publicat, la începutul lunii aprilie pe portalul instituţiei Contractul de explorare şi împărţire a producţiei între Rompetrol şi Enterprise Oil, Exploration Limited şi Canadianoxy (din 1992). Actele adiţionale la acest contract iniţial de explorare şi împărţire a producţiei, pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia au fost publicate anterior.