MENIU

Actorul Florin Piersic a împlinit marţi 73 de ani

Artistul îşi petrece ziua de naştere tot pe scenă, la Cluj-Napoca.
Florin Piersic: împlineşte astăzi 73 de ani
Foto: emaramures.ro

Actorul Florin Piersic a împlinit marţi 73 de ani. Artistul îşi petrece ziua de naştere tot pe scenă, la Cluj-Napoca. El a jucat marţi seară în piesa "Străini în noapte", la care îşi anunţase prezenţa şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

La numai două zile înainte să împlinească 73 de ani, marele actor Florin Piersic a fost invitatul lui Mihai Tatulici, la Realitatea TV. Maestrul a mărturisit că secretul reuşitei sale stă în pasiunea şi bucuria cu care a jucat în piesele de teatru dar şi în filme. Fie că au fost drame, comedii sau tragedii. 

"Că am fost, că n-am fost ori că suntem cuminţi/Astăzi, îmbătrânind ne e dor de părinţi/ De părinţi, nişte oameni care nu mai au loc de copii", sunt câteva versuri scrise de Adrian Păunescu, pe care Florin Piersic le-a recitat în cadrul emisiunii.

Florin Piersic, care marţi şi-a serbat ziua de naştere, unde altundeva decât pe scenă, a mărturisit la Realitatea TV, că persoana căreia îi mulţumeşte pentru ceea ce a realizat ca actor, dar şi ca om, este regizorul Alexandru Finţi.

VEZI DISCURSUL LUI FLORIN PIERSIC

"Alexandru Finţi, care a fost nu numai regizorul meu, a fost părintele meu spiritual, omul care s-a îngrijit de viaţa mea, care mi-a dat nişte roluri pe care eu nu le-am visat niciodată. Nu mi vine să cred că peste 2 zile împlinesc 73 de ani. Mă întreb când a trecut timpul ăsta", a declarat Piersic.

A ieşit la pensie la 57 de ani, dar nu a putut sta departe de scenă.

"Trebuie să spun că într-un fel am regretat pentru că ştiam că mai am de spus ceva, lucru care s-a întâmplat", a afirmat actorul.

El şi-a amintit cu plăcere de piesa "Oameni şi şoareci", pe care a jucat-o de peste 1300 de ori.

"A fost şi a rămas campionul acest spectacol. să joci de 1340 de ori a fost o nebunie!", a spus Florin Piersic.

Cât despre viaţa sa în afara scenei, marele maestru a recunoscut că a primit şi lovituri. Tot el a spus că nu este un om răzbunător.

"Tu la rândul tău recunoşti faptul că ai primit în viaţă lovituri foarte dure şi poate nemeritate. Asta sigur, nemeritate. Dar nu ştiu dacă foarte dure, dar am primit. Eu nu vreau în nici un fel să mă răzbun, eu nu pot să mă răzbun pe nimeni, chiar dacă îmi face rău", a adăugat acesta.

Năcut la data de 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a făcut parte parte din generaţia de actori care a marcat puternic cinematografia românească.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (IATC), Piersic a făcut roluri memorabile ca haiduc sau în pielea celebrului personaj "Mărgelatu". Într-o carieră de peste 50 de ani, a apărut în peste 40 de lungmetraje printre care se numără: Aproape de soare, Neamul Şoimăreştilor, Răscoala, Mihai Viteazul, Fraţii Jderi, Cuibul salamandrelor, Rug şi flacară, Trandafirul galben şi Fix Alert.

Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti la doi
ani după absolvire, el obţinând rolul titular în Discipolul diavolului. Prestaţiile sale din Tragedia optimistă, Oameni şi şoareci sau Orfeu
în Infern au reuşit să stârnească admiraţie şi ropote de aplauze.

Mai multe articole despre:
filme actor emisiune Florin Piersic invitat