MENIU

Actele normative privind restructurarea agenţiilor vor fi aprobate de Guvern săptămâna viitoare

Foto: NewsIn

Miniştrii vor prezenta, în şedinţa de miercuri a Executivului, o notă privind elaborarea Hotărârilor de Guvern prin care vor fi restructurate agenţiile de stat, urmând ca actele normative să fie aprobate săptămâna viitoare, a declarat premierul Emil Boc.

"Legea prevede că Executivul trebuie să emită Hotărâri de Guvern pentru desfiinţarea, reorganizarea agenţiilor care au făcut obiectul prezentei Legi. Obiectivul acestei întâlniri este de a discuta pe fiecare minister, la nivel de secretar de stat, pregătirea Hotărârilor de Guvern aferente, ca mâine să avem o notă din partea miniştrilor, în Guvern (...)", a declarat Boc la începutul întrevederii de la Palatul Victoria cu secretarii de stat pe tema aplicării Legii privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

Potrivit unor reprezentanţi ai Executivului, şedinţa în care vor fi aprobate actele normative de restructurare a agenţiilor guvernamentale va avea loc luni.

Legea care se referă la reorganizarea agenţiilor guvernamentale şi acordarea unor zilele de concediu fără plată bugetarilor a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament pe acest act normativ, dar aplicarea lui a fost întârziată de contestaţiile depuse la Curtea Constituţională de reprezentanţii opoziţiei. Legea este impusă de Acordul cu FMI şi reprezintă una dintre condiţiile pentru virarea celei de-a treia tranşe din împrumutul contractat de România de la instituţiile financiare internaţionale.

Legea prevede, printre altele, acordarea de zile de concediu fără plată bugetarilor, până la finele anului, şi reorganizarea agenţiilor şi autorităţilor guvernamentale, fie prin comasare, fie prin desfiinţare.

În ceea ce priveşte reorganizarea agenţiilor guvernamentale, trebuie modificate actele normative privind organizarea fiecărei instituţii în parte. Unele dintre aceste acte normative sunt Hotărâri de Guvern şi pot fi modificate de Cabinetul demis tot prin HG, dar majoritatea sunt Legi, iar pentru acestea din urmă trebuie găsită o formulă juridică.

Un Guvern demis poate emite doar Hotărâri de Guvern, neavând posibilitatea de a adopta Ordonanţe sau de aproba proiecte de Lege.