MENIU

Absolvenţii de medicină ar putea susţine rezidenţiatul în mai multe centre universitare

Concursul de rezidenţiat ar putea suferi modificări în anul 2009, astfel încât absolvenţii universităţilor de medicină să se poată înscrie la concurs în centrele universitare unde doresc să se pregătească, au anunţat astăzi miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Ion Bazac şi Ecaterina Andronescu.

"Sunt şase centre universitare în ţară şi fiecare absolvent ştie cel mai bine unde se poate pregăti în funcţie de aptitudinile sale. De asemenea, consider că universităţile de medicină trebuie să aibă cel puţin un spital arondat sau centru de excelenţă pentru învăţământul postuniversitar şi sperăm ca din toamnă să obţinem fonduri europene pentru a îndeplini acest lucru", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că lucrează la un program de reglementare a concursului de rezidenţiat care ar putea să intre în vigoare până la sfârşitul anului.

De asemenea, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Florian Popa, consideră că este necesară o schimbare a modului în care este reglementat rezidenţiatul.

"Cred că universităţile şi şcolile de medicină trebuie să aibă o altă optică privind selectarea studenţilor, care nu ar mai trebui să fie o repetare a bacalaureatului. Mărirea numărului studenţilor cu taxă şi admiterea la rezidenţiat pe baza unui interviu în locul unui test cu 200 de întrebări sunt alte soluţii", a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.

Secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, a mai propus, ca măsură de eficientizare a sistemului de învăţământ medical, scăderea perioadei de studii şi pregătire a medicilor specialişti.

"Ca să devină specialist, un medic face între 9 şi 13 ani de şcoală, în total. În multe ţări din Europa, perioada de şcolarizare este mult mai mică. De exemplu, media europeană pentru specializarea post-universitară a unui neurochirurg este de patru ani, în schimb ce în România este de cinci", a explicat Aurel Nechita.