MENIU

Absolvenţii cu studii superioare îşi găsesc mai uşor un loc de muncă

Aproape 38.000 de tineri sub 25 de ani îşi caută job de peste şase luni

Şase din 10 absolvenţi de facultate şi-au găsit loc de muncă după încheierea studiilor, faţă de trei din 10 tineri care s-au angajat având doar diplomă de studii medii.

Cine are carte, are ...şanse mai mari să obţină un loc de muncă. Absolvenţii de facultate îşi găsesc cel mai uşor de lucru după încheierea studiilor, cel puţin asta relevă un studiu al Institutului Naţional de Statistică.Tinerii care locuiesc în oraş au şanse mai mari să îşi găsească un loc de muncă.

Şase din 10 absolvenţi de facultate şi-au găsit loc de muncă după încheierea studiilor, faţă de trei din 10 tineri care s-au angajat având doar diplomă de studii medii.  Potrivit statisticii, cu cât ai mai puţine studii cu atât scad şansele de a te angaja. Astfel, doar 14,6 la sută dintre persoanele cu nivel scăzut de instruire au fost angajate în al doilea semestru al anului 2009.  Şanse mai mari să îşi găsească un job au tinerii din oraşe. Statisticile arată că 39,6% dintre persoanele rezidente în mediul urban aveau un loc de muncă în semestrul al doilea al acestui an faţă de numai 26,3% în cazul celor din mediul rural.

Studiul a mai evidenţiat că cei mai multi tineri au părăsit şcoala după absolvirea unui nivel de instruire similar cu cel al părinţilor. Potrivit anchetei, vârsta medie la data părăsirii sistemului naţional de educaţie a fost de 17,8 ani, diferenţe mari înregistrându-se pe medii de rezidenţă. Adică, în oraşe, tinerii renunţă în medie la studii la 19 ani, faţă de doar 16 ani, la sate.

Studiul a vizat peste 5,9 milioane de tineri şi a fost realizat în trimestrul al doilea al acestui an.

RATA DE INSERŢIE PE PIAŢA MUNCII DUPĂ NIVELUL DE INSTRUIRE

60,09% absolvenţi studii superioare
35% absolvenţi studii medii
14,6% persoane cu nivel scăzut de instruire

sursa: Cercetarea \"Accesul tinerilor pe piaţa de muncă\", INS

RATA DE INSERŢIE PE PIAŢA MUNCII DUPĂ REZIDENŢĂ

mediul urban: 39,6%
mediul rural: 26,3%

sursa: Cercetarea \"Accesul tinerilor pe piaţa de muncă\", INS

VÂRSTA MEDIE LA DATA PĂRĂSIRII SISTEMULUI DE ÎNVĂŢĂMÂNT

mediul urban: 19 ani
mediul rural: 16 ani

sursa: Cercetarea \"Accesul tinerilor pe piaţa de muncă\", INS