MENIU

A început să crească rata inflaţiei

Alimentele au început să se scumpească / FOTO: ibm.com

Datele INS arată că la capitolul mâncare, ouăle s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 8%. De asemenea, creşteri de preţuri s-au înregistrat şi la legume şi fructe conservate, dar şi la fructele proaspete.

Rata inflaţiei a început să crească din nou, după ce luna trecută a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în noiembrie, inflaţia a urcat la 4,65%.

Inflaţia a crescut mai mult decât se aşteptau analiştii. Aceştia estimau că nu va depăşi 4,5 procente. În noiembrie însă, aceasta a crescut de la 4,3% în octombrie, la 4,65%, din cauza scumpirii alimentelor, mărfurilor nealimentare şi serviciilor.

Datele INS arată că la capitolul mâncare, ouăle s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 8%. De asemenea, creşteri de preţuri s-au înregistrat şi la legume şi fructe conservate, dar şi la fructele proaspete. Aceleaşi date arată că românii au dat mai mult pe ţigări luna trecută, cu aproape 6%. Şi combustibilii s-au scumpit în noiembrie, cu aproape două procente.

Există însă o serie de produse care s-au ieftinit. Este vorba despre produsele de morărit şi panificaţie, cartofi şi citrice. Autorităţile se aşteaptă însă ca în decembrie, preţurile să mai crească. Este şi motivul pentru care Banca naţională a României a revizuit în urcare rata anuală a inflaţiei pe 2009, de la 4,3 la 4,5%.

Mai multe articole despre:
scumpire inflaţie INS rata inflaţiei